Knölen är ofarlig, men den kan sitta i vägen till exempel för kläder och mössor och kan även upplevas som en kosmetisk störning. Att avlägsna en talgkörtelcysta är ett enkelt ingrepp.
En talgkörtelcysta kan bildas var som helst på kroppen där det finns behåring, men vanligast är att svulsten förekommer på huvudet, på ryggen eller i nacken. Många människor råkar aldrig ut för en talgkörtelcysta, en del personer har flera talgkörtelcystor, och det finns ingen känd förklaring till den skillnaden.
Snabba fakta om talgkörtelcystor:
- Ofarliga knölar under huden
- Kan enkelt tas bort om de sitter illa till
- En inflammerad talgkörtelcysta bör tömmas direkt
Behandling av talgkörtelcystor
Många gånger väljer man att låta talgkörtelcystan sitta kvar och vara ifred. Den är som sagt ofarlig och ställer normalt sett inte till med några problem. Ofta tömmer den sig själv efter en tid.
Om svulsten sitter olämpligt till på något sätt, eller om man vill ta bort den av kosmetiska skäl, så är det ett snabbt och enkelt ingrepp som utförs med lokalbedövning. Och om talgkörtelcystan blir inflammerad behöver man tömma den direkt.
Talgkörtelcysta – namnets ursprung
Namnet aterom härstammar från grekiskans "athere" som betyder gröt. Och namnet kan verka helt logiskt om man betraktar den grötiga massa av talg som kommer ut om man punkterar ett aterom. Ett gammal svenskt ord för talgkörtelcysta är för övrigt just grötsäck.
Det namn vi inom vården använder idag, talgkörtelcysta, har en mer modern, klinisk bakgrund. Det säger vad det är frågan om, helt enkelt. En cysta i en talgkörtel. I vardagligt tal används ibland ordet fettknöl, men det syftar egentligen på en annan godartad knöl i huden, med det medicinska namnet lipom. För en lekman är det inte så lätt att skilja ett aterom från ett lipom.
Vad är en talgkörtel?
Talgkörtlarna hör hemma i läderhuden, alltså hudens andra lager som befinner sig precis under överhuden. Talgkörteln mynnar ut högt upp i en hårsäck, eller direkt vid hudens yta. Talgkörtelns funktion är att bilda en trögflytande vätska som kallas talg och innehåller mycket fett. Talgen följer med hårstråna upp till hudens yta och gör huden mjuk och smidig och hindrar den från att torka ut. Talgen innehåller också ämnen som skyddar mot bakterier.
En del körtlar har vi bara en eller två av, men talgkörtlar har vi många. Flest talgkörtlar hittar vi i ansiktet, i hårbottnen, på bröstet och på ryggen. Mest talg bildar talgkörtlarna under puberteten, vilket kan orsaka akne (finnar) när talgkörtelns öppning täpps igen av för mycket talg och talgkörteln innanför blir inflammerad.