Capio
Capio
Capio

Vitiligo

Vitiligo är en autoimmun sjukdom. En autoimmun sjukdom innebär att immunsystemet angriper kroppens egna celler. Vitiligo gör att huden tappar sitt pigment och vita/bleka fläckar uppstår. Vitiligo smittar inte och är inte farlig. Sjukdomen brukar inte gå över, men den behöver inte vara aktiv hela tiden. Den vanligaste typen av vitiligo kallas generaliserad vitiligo (vitiligo vulgaris), och det är den typen vi kommer gå igenom i den här texten. Läs mer om varför vitiligo uppstår, hur symptomen ser ut och vad du kan göra själv för att lindra besvären.  

Vad är vitiligo? 

Vitiligo är en kronisk hudsjukdom där områden på huden tappar sin normala pigmentering och blir vita eller bleka. Pigmentceller (melanocyter) i överhuden producerar pigmentet melanin som ger huden dess färg. I vitiligofläckar är melanocyterna inaktiva. Orsaken till detta vet man inte säkert men vitiligo anses vara en autoimmun sjukdom, det vill säga att kroppens immunsystem angriper någon eller några av sina egna celler (melanocyterna i detta fall). Vitiligo är ärftligt i 10 % av fallen.  

Vitiligo drabbar ca 1% av befolkningen. Hudförändringarna uppträder i alla åldrar men debuterar ofta kring 20-årsåldern. 

Symptom

Generaliserad vitiligo drabbar ofta händerna, ansiktet (runt ögonen, näsborrarna, munnen), huden kring naveln, genitalt, armhålor och ljumskar. Det vita fläckarna är ofta symmetriska, det vill säga att de drabbar båda sidorna av kroppen. 

Vitiligo börjar ofta med att det uppstår en eller flera vita eller ljusa fläckar, ofta runt en centimeter stora, som är runda eller ovala. Utbredningen och förloppet av vitiligo varierar men för många så sker utbredningen av de avpigmenterade områdena långsamt. Ibland tappar även hårstrån i området sin färg. Det kan förekomma längre perioder, ofta många år, med stabila faser där inga eller enbart enstaka nya fläckar uppkommer. 

Vitiligo är fram för allt ett kosmetiskt bekymmer, särskilt om det uppstår på områden som inte går att dölja med kläder. Kontrasterna mellan frisk pigmentbildande hud och vitiligohud blir mer synlig av solbränna samt om man har mörkare hudtyp.  

Behandling 

Vitiligo är svårbehandlat. Behandling ger endast en liten eller måttlig effekt. Det bästa är att starta behandling när fläckarna är nya. Ofta behöver man upprepa behandlingen eftersom fläckarna kommer tillbaka. 

En vanlig behandling är att smörja fläckarna med kräm eller salva innehållandes kortison.

Vid vitiligo i ansiktet eller hals görs ofta ett behandlingsförsök med takrolimus (protopic). Det är läkemedel som påverkar immunförsvaret så att inflammation motverkas.

En annan, inte alltför vanlig, behandling är ljusterapi. Effekten är olika från person till person, och ofta övergående. 

Vad kan jag göra själv?

Täckande smink eller brun-utan-solprodukter kan användas för att “kamouflera” fläckarna.

Vitiligo kan triggas eller försämras om huden utsetts för olika typer av trauma, som exempelvis nötning och rivning, estetiska behandlingar, tatueringar eller om man bränner sig i solen. Försök i möjligaste mån undvika detta. 

Vitiligofläckarna saknar skydd mot solens UV-ljus och därför ökar risken att man bränner sig på dessa områden. Var därför noga med solskydd. Använd kläder och hatt samt solskyddsmedel med minst SPF 30. 

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du tror att du har vitiligo. Där tittar läkaren på huden, alternativt tar ett hudprov. Du kan få remiss till hudläkare om läkaren på vårdcentralen är osäker på diagnosen.

Granskad av:

Docent Mats Berg, Medicinskt ansvarig läkare, Capio Skindoc

Senast granskad:

2023-03-21

Vi hjälper dig