Vad är hammartå?
Hammartå innebär att tån eller tårna bredvid stortån är krokiga. Tån liknar en hammare på grund av böjda leder i tån. Ofta får du hammartå i samband med hallux valgus (snedställd stortå).
Det finns många olika orsaker till att hammartår uppstår. Tidigare olyckor eller nervpåverkan såsom vid diabetes och reumatism är exempel på detta. Ärftlighet spelar också en viktig roll.
Symptom
En eller flera krokiga tår som kan orsaka skav på tåns ovansida och även på toppen av tån. Felställningen kan finnas i en eller flera tår samtidigt.
Vem drabbas?
Hammartå dyker ofta upp i kombination med hallux valgus, vilket gör att det är vanligare hos kvinnor.
Egenvård - vad kan man göra åt hammartå?
- Använda rymliga skor.
- Använda inlägg i skon – en så kallad pelott.
- Även liktornsplåster kan minska besvären.
När och var ska jag söka vård?
Inlägg och främre pelott kan prövas innan operation blir aktuell. Om operation blir aktuellt så är det graden av felställning som avgör operationsmetoden, det finns flera olika möjliga ingrepp. Kirurgen avgör vilket ingrepp som är lämpligast i det enskilda fallet.
Operation
Det vanligaste ingreppet är att en steloperation görs i den led som skaver och att man fixerar det med ett stift som sticker ut från tåtoppen. Stiftet ska sitta kvar under läkningsfasen, upp till fem veckor. Du får ha en specialsko tills stiftet tas bort. Man kan också använda ett bioabsorberbart stift som opereras in i tån och som kroppen löser upp själv inom ett par månader. Då kan du använda vanliga skor efter två veckor.
Risker med operation
Vid all kirurgi, även mindre, förekommer en liten risk för sårinfektion. En mindre nervpåverkan kan förekomma i anslutning till operationsärret.
Förväntat resultat
Efter operation får du belasta foten med hela kroppsvikten efter förmåga, men med en specialsko tills stiftet tagits bort. Foten kommer vara svullen en tid innan slutresultatet helt kan ses. Förväntad konvalescens (period av tillfrisknande) är omkring tre till fyra månader.
Sjukskrivning och rehabilitering
I vanliga fall omkring två veckor, har du ett arbete där du står och går mycket brukar du behöva vara sjukskriven i upp till åtta veckor.