Vård online
Vård online

Hosta

Hosta beror på att något orsakar irritation i luftvägarna. Hosta förekommer oftast i samband med förkylning och går då över av sig själv, även om det ibland tar flera veckor. Hosta kan också vara ett symptom för sjukdomar i luftvägarna eller lungorna, eller att luftvägarna irriteras av exempelvis rök eller damm.

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Den här texten handlar om hosta hos vuxna och barn över 12 år.

Vad är hosta?

Hosta är en skyddsreflex som aktiveras direkt när något orsakar irritation i luftvägarnas slemhinnor.

När slemhinnorna i luftvägarna irriteras bildas mer slem än normalt och genom att hosta upp slemmet gör du dig av med det som irriterar. Hosta är alltså en viktig reflex för att rensa luftrören och bör således inte dämpas i onödan. Hosta är inte en sjukdom utan ett symptom.

Du kan få hosta av många olika anledningar men det är vanligast att få hosta i samband med virusinfektioner så som förkylning och luftrörskatarr. Lunginflammation, KOL och astma är andra sjukdomar som kan ge hosta som symptom.

Beroende på bakomliggande orsak kan hostan låta och märkas av på olika sätt. Den kan vara torr eller upplevas slemmig och den kan vara mer besvärlig vid olika tider på dygnet. Vanligtvis blir den också värre när du ligger ner och eller när du anstränger dig. Om hostan är ett symptom på en annan sjukdom har du också andra besvär.

Symptom

Hosta i sig är inte en sjukdom utan ett symptom. Hosta orsakas av att något irriterar luftvägarna och genom att hosta kan kroppen ofta själv göra sig av med det som irriterar. Det finns olika typer av hosta, det kan vara torrhosta, slemhosta eller ansträngningshosta.

Lämna prov för Covid-19

Om du har symptom ska du lämna prov för covid-19. Hosta kan bero på covid-19. Barn från och med förskoleklass rekommenderas också lämna prov om de får symptom. Det är viktigt att du stannar hemma när du har symptom.

Vad kan jag göra själv?

För det första ska du göra ditt bästa och undvika att bli sjuk i förkylningar av olika slag överhuvudtaget. Var noga med handhygien, träffa inte personer som är sjuka och undvik stora folksamlingar under förkylningstider. Tänk på att hålla fysiskt avstånd.

Att ha hosta kan vara jobbigt, speciellt om du hostar på natten och får svårt att sova. När du har hosta finns det några saker du själv kan göra i lindrande syfte.

Drick mycket vatten

Genom att dricka mycket blir slemmet mindre segt och där med lättare att hosta upp. Om du har rethosta på natten kan det hjälpa att dricka lite vatten när hostan kommer. Varm dryck är dessutom ofta skönt och lindrande för svalget.

Sov med huvudet upphöjt

Om du hostar mycket på natten kan det hjälpa att höja huvudändan på sängen.

Använd nässpray

När du är täppt i näsan är det vanligt att du måste andas genom munnen. Då blir luftvägarna extra torra och irriterande vilket kan trigga din hosta. Då kan det hjälpa att ta avsvällande nässpray innan du ska sova. Använd inte nässpray i mer än tio dagar i sträck. 

Undvik rökiga miljöer

Både rökning och rökiga miljöer gör ofta hostan värre så försök att undvika det. Om du själv röker så finns det många fler fördelar med att sluta. 

Prova receptfria hostmediciner

Det finns inga studier som visar att receptfria hostmediciner har en tydlig effekt vid besvär med hosta, men en del tycker att det hjälper. Det finns både hostdämpande och slemlösande medel att köpa receptfritt på apotek.

När och var ska jag söka vård?

Du ska alltid ringa till vårdmottagen först, och inte åka dit direkt när du har hosta, eller andra förkylningssymptom. Detta gäller både barn och vuxna och det är viktigt att följa de rutiner som finns för hur du ska tas emot, för att minimera risken att smitta andra.

Ta kontakt med din vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du känner igen dig i ett eller fler av följande besvär:

  • Du har haft feber och hosta i över fyra dygn.
  • Det kommer blod när du hostar.
  • Du misstänker att du har kikhosta och umgås nära barn som är under ett år.
  • Du är gravid efter vecka 27 och misstänker att du har kikhosta.
  • Du har en väldigt envis hosta som inte ger med sig. Du har hostat i mer än fyra veckor.

Ta genast kontakt med din vårdcentral, jouröppen mottagning eller akutmottagning om du känner igen dig i ett eller flera av dessa besvär:

  • Du har hosta och känner att det är tungt att andas.
  • Du har ont i bröstkorgen när du djupandas och när du hostar.

Ring 112 direkt om något upplever något av följande besvär:

  • Du har fått något i luftstrupen som inte går att hosta upp.
  • Du har hosta och får samtidigt mycket svårt att andas.

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vi hjälper dig

Visar 109 mottagningar: