Capio
Capio
Capio

Hemorrojder

Hemorrojder, eller analkuddar, är vanligt förekommande i vår del av världen och oftast ofarliga. De kan orsaka små blödningar och klåda runt ändtarmsöppningen. Hemorrojder blir ofta bättre av sig själva, men ett lindrande läkemedel kan hjälpa. I mer sällsynta fall kan hemorrojderna behöva tas bort eller opereras.

För att motverka hemorrojder och deras effekter är det bra med rörelse och motion – tillsammans med en kosthållning som inte orsakar hård avföring. Man kan bli hård i magen av mat med mycket vitt mjöl, som bröd och pasta. Mat med mycket fibrer håller avföringen i form, som bönor och ärtor, broccoli och blomkål, potatis. Att dricka mycket vatten hjälper också.

Vad är hemorrojder?

I nedersta delen av ändtarmen finns analkanalen som leder ut i ändtarmsöppningen. Där finns små kuddar som består av bindväv och blodkärl, så kallade analkuddar. De kan förstoras och svullna upp, och även glida ner så att de kommer ut genom analöppningen. Det är det som kallas för inre hemorrojder. Yttre hemorrojder bildas i huden i analöppningen som bildar flikar. Ofta uppträder inre och yttre hemorrojder samtidigt.

Symptom på hemorrojder

  • Blod i avföringen (ljust blod, se minnesregeln nedan)
  • Klåda runt ändtarmsöppningen
  • Smärta när man bajsar
  • Knölar runt ändtarmsöppningen

Minnesregel för blod i avföringen: Färskt blod kommer vanligen från ändtarmsöppningen (färskt). Mörkt blod kommer vanligen från tarmsystemet (gammalt, koagulerat). Kontakta alltid din vårdgivare om du har blod i avföringen.

Undersökning av hemorrojder

Det finns olika typer av undersökningar för att fastställa anledningen till dina besvär, exempelvis proktoskopi och rektoskopi, som är två olika endoskopiska undersökningar. Inför undersökningen kan du komma att behöva tömma din tarm med hjälp av rektallösning som Klyx.

Om det visar sig att hemorrojderna är stora eller att de orsakar kraftiga blödningar kan du behöva bli undersökt av en kirurg.

Behandling av hemorrojder

Om hemorrojderna är små och inte orsakar för mycket besvär brukar vi rekommendera en receptfri salva som finns på apoteket. Det finns även receptbelagda läkemedel vid särskilda behov.

Regelbunden rengöring med tvål och vatten är också viktigt, för att undvika att hemorrojderna inflammeras. Du kan även prova att försiktigt trycka tillbaka hemorrojderna på insidan för att skydda dem.

Det finns olika metoder för att ta bort hemorrojder, exempelvis:

  • Injektionsbehandling – Ett läkemedel injiceras vid hemorrojderna och gör så att blodkärlen som leder till hemorrojderna skrumpnar. Blodtillförseln stryps och hemorrojderna krymper.
  • Gummibandsligering – Ett gummiband dras åt kring hemorrojden. Blodtillförsel stryps och hemorrojderna lossnar efter ett par veckor.

Ibland behövs det en operation för att avlägsna hemorrojderna. Under operationen blir du sövd, och du behöver vara fastandes i minst sex timmar innan operationen börjar. 

Efter hemorrojdoperation

Det gör ofta ont under själva läkningen men smärtan brukar försvinna efter en till två veckor. Tiden direkt efter operationen kan vara lite besvärlig och det är viktigt att avföringen hålls mjuk för att minska smärtan. Det är till exempel bra att dricka mycket vatten och äta fiberrikt. Det finns dessutom olika receptfria läkemedel på apotek som gör det lättare att bajsa.

Vi hjälper dig

Laddar enheter...
LegitScript approved