SÖK VÅRD ONLINE

Rådgivning och hjälp via chatt eller video.

Vård online

SÖK VÅRD ONLINE

Rådgivning och hjälp via chatt eller video.

Händer som skriver mot tangentbord på  bärbar dator
Coronavirus

Myter om coronaviruset, covid-19

Vad är sant och vad är falskt? Just nu florerar det många artiklar och inlägg kring coronaviruset som skapar osäkerhet och oro hos många människor. Vad kan man lita på och vad är bara en myt? Capios chefsläkare Margareta Danelius reder ut vanligaste myterna om Corona.

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Myt 1. Man bör inte beställa varor online

Det finns inget som talar för att ett virus skulle överleva utanför kroppen så länge som det tar för ett paket att fraktas från en leverantör till ett hem.

Myt 2. Om en i familjen drabbas av covid-19 kommer alla automatiskt att bli sjuka

Precis som vid förkylning och influensa smittas inte alltid alla i en familj. Även inom en familj minskar man risk för smitta genom god handhygien och att följa övriga råd för att minska smittspridning.

Myt 3. Alla som drabbas av covid-19 blir allvarligt sjuka

Tvärtom, de allra flesta som smittas blir lindrigt sjuka med luftvägssymtom som går över av sig själva. En liten andel drabbas av allvarligare sjukdom som lunginflammation. De flesta blir inte så sjuka att de behöver ta kontakt med sjukvården. Om du behöver vård ska du börja med att ringa 1177. Om du har andnöd ska du ringa 112.  

Det är viktigt att du inte åker direkt till en mottagning då du ska undvika att smitta andra. Capios vårdenheter kan du kontakta via telefon eller chatt, besök www.capio.se för kontaktinformation alternativt ta hjälp av Capio Go för att starta ett digitalt läkarbesök.   

Om du inte har symtom men vill ställa allmänna frågor om coronaviruset kan du ringa 113 13.  

Myt 4. Coronavirus smittar i simbassäng

Det finns inget som tyder på att coronaviruset sprider sig i vatten, vare sig sådant man simmar i eller sådant man dricker.

Myt 5. Pollenallergiker löper extra risk att drabbas av covid-19

Det finns inget som talar för att pollenallergi skulle medföra ökad risk vare sig för smitta eller svår sjukdom.

Om du har pollenbesvär kan du alltid kontakta Capio Go 

Myt 6. Det räcker inte att tvätta händerna med tvål och vatten, man måste använda handsprit.

Trettio sekunders handtvätt med tvål och vatten har minst lika god effekt mot coronavirus som handsprit. För vissa andra virus som ger magsjuka är tvål och vatten mer effektivt än handsprit.

Överkonsumtion av handsprit kan leda till uttorkning, utslag och eksem. 

Myt 7. Munskydd skyddar mot coronaviruset

Munskydd i offentliga miljöer ger inget helsäkert skydd mot smitta och ersätter inte rekommendationer om hygien och fysisk distans. Om man använder munskydd som komplement är det viktigt att man använder rätt sort, byter och tvättar enligt instruktion och inte tar på ytan framför mun- och näsa med sina händer.

Myt 8. Skoskydd minskar smittorisk

Eftersom smitta sprids med droppar när vi hostar och nyser kan smitta finnas på golv så länge som viruset överlever utanför kroppen. Vi rör sällan vid golvet med våra händer och risken att föra smittan till våra egna luftvägar är liten. Om vi använder skoskydd ökar risken både när vi tar på och tar av dem. Skoskydd är bra mot lera och smuts men kräver mycket god handhygien för att inte öka smittrisken.

Myt 9. Att stärka immunförsvaret med vitamintillskott och probiotika skyddar mot coronavirus

En god fysisk och psykisk hälsa gör att vi löper mindre risk för allvarlig sjukdom och snabbare återhämtar oss men det finns inget som talar för att vitaminer och probiotika skulle skydda mot smitta. 

Myt 10. Man bör handla mat med plasthandskar på för att vara säker på att inte bli smittad.

Plasthandskar blir lätt förorenade och sprider smitta på samma sätt som den orena handen. Överanvändning av plasthandskar kan leda till eksem och utslag. 

Myt 11. Antibiotika hjälper mot Covid-19

Antibiotika hjälper mot infektioner orsakade av bakterier och inte mot vare sig coronavirus eller några andra virus. Chefsläkare Margareta Danelius svarar på frågan här.

Myt 12. Om man inte kan hålla andan längre än 5 sekunder utan att hosta är man smittad av corona.

Hosta är en reflex för att kroppen vill göra sig av med något som irriterar i luftvägarna. Det går inte att avgöra om hostan beror på corona eller inte genom att studera när hostan kommer.

Myt 13. Alla som hostar och har feber just nu bär på coronaviruset.

Andra vanliga virus som ger förkylningar och influensa förekommer samtidigt med coronaviruset och det kan därför vara svårt att skilja Covid-19 från andra sjukdomar som ger liknande symptom.

Myt 14. Det är ingen idé att försöka skydda sig mot corona-viruset.

Vi bör alla skydda oss mot coronaviruset framför allt för att minska risken att vi sprider det vidare till äldre och människor i riskgrupp.

Myt 15. Det är inte sant att corona enbart smittar via droppsmitta då personer ju blir sjuka utan att ha träffat någon som bär på viruset.

Viruset som sprids med droppsmitta klarar sig en tid utanför kroppen så det är inte säkert att du vet vem du har fått det ifrån och att det var just när hen hostade eller nös. Om någon har viruset på sin hand och du rör den till exempel kan du bli smittad när du rör vid din mun. Så tvätta händerna noga och undvik att röra vid ditt ansikte.

Myt 16. Att dricka varma drycker skyddar mot covid-19.

När feber stiger fryser vi. Varma drycker kan lindra obehagskänslan oavsett orsaken till feber. Likaså kan varma drycker minska obehag av halsont och hosta men varma drycker är inte ett skydd mot Covid-19. 

Myt 17. Man bör bunkra mediciner (receptfria och receptbelagda) då de riskerar att ta slut på apoteken

Rådgör med din läkare, gärna per chatt eller telefon, om vilken mängd läkemedel du bör ha hemma.

Du kan alltid kontakta oss via Capio Go 

Myt 18. Det går inte att komma i kontakt med vården nu när det är så många sjuka

Alla verksamheter ökar sin tillgänglighet via telefon och chatt för att minska risken för att få in smitta till patienter och personal. Titta på hemsidan för den verksamhet du behöver komma i kontakt med och se vad du rekommenderas göra.

112 fungerar som vanligt om du är akut sjuk. 

Myt 19. Vården kommer inte räcka till för alla

Ett ökat behov av sjukvård samtidigt som en högre andel vårdpersonal är sjuka ger en ansträngd sjukvård. För att klara det ställer alla delar av sjukvården om för att prioritera den mest brådskande sjukvården medan väntetiden för det som inte är bråttom får bli längre. Genom att använda digitala kanaler kan också en del vård göras enklare, snabbare och dessutom utan risk för smittspridning. 

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.