Capio
Capio
Capio
Mamma med bebis i knät håller telefon i ena handen och känner med andra handen på barnets panna.
Föräldrar & Barn

Barn och vintervirus

Små barn är ofta sjuka och februari är något av en kulmen för vintervirusen. Årets kortaste månad kan kännas väldigt lång om den är virus- och vab-tät. Utöver de traditionella vinterkräk-, RS- och förkylningsvirusen har covid-19 blivit en del av vår virusflora och trots utbredd vaccination är det ett virus vi med stor sannolikhet får lära oss att leva med framöver. I de flesta fall är det bara att härda ut och försöka göra det bästa av situationen men ibland kan du behöva söka vård för ditt barn.

Sök vård online

Rådgivning, receptförnyelse eller vab-intyg? Snabb hjälp via chatt eller video, alla dagar 7-22.

RS-virus

En RS-virusinfektion börjar oftast med vanliga förkylningssymptom men de kan vara kraftigare hos de yngsta barnen. Vuxna och äldre barn får oftast lindrigare besvär medan vissa små barn kan bli allvarligt sjuka. Du hittar mer information om RS-virus här.

 

Vinterkräksjuka 

Vinterkräksjukan orsakas av det mycket smittsamma caliciviruset och det är inte ovanligt att hela familjen drabbas. Symptomen kommer snabbt och kan bestå av illamående, kräkningar, diarré, värk och feber. De flesta behöver inte söka vård utan blir friska inom några dagar. Läs gärna våra egenvårdsråd vid vinterkräksjuka här.

 

Feber hos barn 

Oavsett vilket virus som slagit till är feber en vanlig följeslagare. Feber i sig är inte farligt, det är kroppens naturliga sätt att bekämpa infektioner, då många virus och bakterier trivs sämre i högre temperatur.

De flesta barn som får feber behöver inte söka vård men det finns undantag, bl a beroende på barnets ålder, hur länge febern pågått och barnets allmäntillstånd. Här hittar du mer information och barn och feber.

 

När ska jag söka vård?

Ring genast 112 om barnet har andningsuppehåll.

Om vårdcentral eller jourmottagning är stängd, sök akut vård för barn som:

  • har svårt att andas
  • har feber på 41,0 °C eller mer.
  • är väldigt medtaget och sjukt.
  • har feber och är yngre än tre månader.
  • har feber och är yngre än sex månader samt saknar förkylningssymptom.
  • har feber och verkar ha ont och gråter otröstligt.
  • inte vill dricka, amma eller äta eller visar tecken på uttorkning, till exempel väldigt torr i munnen och på läppar eller kissar mycket mindre än vanligt eller inte alls.
  • har feber och är eller har varit i ett tropiskt land och har ont i huvudet eller kroppen.

Kontakta vårdcentral eller jourmottagning för barn som:

  • haft feber i över fyra dagar
  • är tre till sex månader och har en feber som ligger på 39,0 °C eller högre.
  • är mellan sju månader och två år och har en feber som ligger på 39,0 °C eller högre utan att samtidigt ha några förkylningssymtom.

 

Hur länge ska man vara hemma? 

Sjukt barn stannar hemma tills det är friskt och orkar med en dag på förskola eller skola. Beroende på infektion behöver barnet också ha varit symptomfritt en tid. Kolla med din förskola eller skola vilka regler som gäller hos er. Vid vinterkräksjuka gäller minst 48 timmar. Det är viktigt att inte tumma på tiden här, för att inte riskera ny smittspridning. 

Sök vård online

Rådgivning, receptförnyelse eller vab-intyg? Snabb hjälp via chatt eller video, alla dagar 7-22.