*signaturmelodi*
Jeanette Conte: Just nu är det många blivande föräldrar som befinner sig i en lite märklig situation. Man kanske väntar sitt första barn, och bara det är ju en gigantisk omställning. Dessutom så händer allt mitt under en pågående pandemi. Hur ska man förhålla sig till det och hur ska man tänka inför förlossningen? Ja, med oss i studion idag så har vi två av Capios eminenta barnmorskor Sara Ghanem och Erika Delfin och vi kommer att prata litegrann om det här med den känslomässiga och psykiska hälsan under graviditet, först lite generellt och sedan kommer vi gå in specifikt på graviditet och förlossning i coronatider. Hej Sara och Erika!
Sara & Erika i kör: Hej!
Jeanette Conte: Ni sitter nu i Malmö och jag sitter i Stockholm så ni är med via länk så att säga.
Sara & Erika: Precis.
Jeanette Conte: Kul att ha er här! Jag tänkte, så att vi lär känna er, vi börjar med det... Kan inte ni berätta lite kort, vilka är ni och vad jobbar ni med?
Sara Ghanem: Ja! Mitt namn är Sara Ghanem och jag jobbar som barnmorska på Capio i Helsingborg och jag jobbar med två andra barnmorskekollegor och vi är en del av en familjecentral där vi har ett tätt samarbete med vårdcentralen. Vi har en barnavårdscentral, vi har en kurator och vi har även öppen förskola.
Jeanette Conte: Okej! Mm… och Erika?
Erika Delfin: Ja, Erika Delfin heter jag och jobbar då också som barnmorska på den här familjecentralen och har jobbat där i 3 år, snart *hummande medhåll från Jeanette* och innan dess på andra barnmorskemottagningar och så en liten sväng på förlossningen och BB.
Jeanette Conte: *hummar medhållande* Ja, då har du lång erfarenhet från alla…
Erika Delfin: Ja!
Jeanette Conte: … bitarna så att säga *Erika hummar medhållande*. Man blir lite nyfiken. Vad var det som gjorde att ni valde att bli barnmorskor?
Sara Ghanem: Jag har alltid tyckt att det varit ett… verkat som ett väldigt spännande och varierande arbete så därför har jag… Ja… sedan jag var ung velat utbilda mig till barnmorska och jag har inte ångrat det en enda sekund. Det är ett väldigt roligt och varierande arbete… och vi träffar människor som är i det stadiet i livet där de troligtvis är mest förändringsbenägna och det är ju när de väntar barn *Jeanette hummar medhållande* så det är jätteroligt.
Jeanette Conte: och vi ska prata litegrann om hur det är att vara gravid i coronatider och också litegrann inför förlossningen, men om vi börjar med generellt… Hur brukar man må känslomässigt och psykiskt under en graviditet? Jag förstår såklart att det verkligen är individuellt och varierande, men jag tänker… Finns det något generellt mående under graviditeter?
Sara Ghanem: Det sker ju stora förändringar när man är gravid, både fysiska och psykiska och det är helt normalt att humöret går upp och ned och att man kan uppleva känslostormar. Första delen av graviditeten kan det finnas mycket känslor. Det kan finnas en del oro för vad går man mer än på ett positivt graviditetstest och det är inte alla som kanske upplever… ja klassiska symtom som illamående och trötthet och då kanske man undrar om det är normalt eller inte, vilket det är därför det är väldigt olika för alla. Så det kan finnas en del oro i början. Det händer mycket i kroppen… Man är mer trött. Ehum… man kanske sover mycket i början. Koncentrationen kanske inte är på topp. Partnern kanske kan känna att den blir lite åsidosatt i det här och det är fullt normalt att det är så i början. Sedan, så småningom, när man har fått göra ett ultraljud. Det är då det blir mer verkligt att det kommer ett barn. Där man får se att det finns ett barn därinne som rör sig och mår bra. Mitten av graviditeten brukar oftast vara en bra period där man känner att om man har haft mycket besvär med illamående till exempel att det har minskat och ja… Man är inte lika orolig längre. Man längtar efter det kommande barnet och börjar fantisera om den första tiden med den nyfödda… *Jeanette hummar medhållande*… och sedan kommer ju den sista delen av graviditeten som… Ja, det börjar bli lite fysiskt tungt. Man börjar bli trött på att vara gravid och det är något som händer där som gör att man ska bli redo för att föda barnet så att det händer mycket både fysiskt och psykiskt och det är fullt normalt.
Jeanette Conte: Mm... och vi kommer nu in på just graviditet och den psykiska hälsan och det känslomässiga… *Erika och Sara hummar medhållande*… Man vet ju att det händer väldigt mycket i kroppen när man blir gravid och man förstår det även om man kanske inte förstår exakt vad som kommer att hända och att det är olika… *Erika och Sara hummar medhållande*… Men de här psykiska bitarna och de känslomässiga bitarna. Hur mycket händer och är man beredd på det första gången man är gravid? Vad säger ni?
Sara Ghanem: Ja, det är många som inte är beredda på det och då kommer de till barnmorskan och undrar, är det normalt att jag gråter för det minsta? … och är det normalt att jag känner den här oron? … Så de brukar oftast inte ha vetat om det här i förväg utan det är sådant som uppkommer när man är gravid, när man är mitt i det. Det sker stora hormonella förändringar och det blir ganska påtagligt.
Jeanette Conte: Mmm... När börjar de att komma?
Erika Delfin: Det är så otroligt individuellt, men den hormonella påverkan sker ju direkt. Det kan vara första symtomet att man känner sig förändrad i sitt humör. Sedan är det ju så himla olika.
Jeanette Conte: Upplever ni att folk blir lite förvånade över det här eller känns det naturligt för de flesta att det blir så?
Sara Ghanem: Många kan ju undra ifall det är normalt och känna att… *skratt* … de ena stunden är väldigt glada och andra stunden är de ledsna eller väldigt gråtmilda när de kan sitta och titta på en film och aldrig förr har de varit så gråtmilda som när de är gravida och så undrar de då om det är normalt. Det är ju fullt normalt och det blir ju så även efter förlossningen. Det är mycket som händer hormonellt.
Jeanette Conte: Mm… Jag har själv två barn och man har hört talas litegrann om ”baby blues” och så där… Men det händer ju någonting oftast efter ett par dagar. Den här nedstämdheten som kommer efter en förlossning. Kan inte ni berätta litegrann hur det ser ut.
Erika Delfin: Ja, absolut. För det första så har du gått igenom någonting otroligt fysiskt ansträngande så du är ju naturligt trött bara av det, men sedan händer det väldigt mycket hormonellt när du håller på att få igång din amning. Hormonerna rusar. Du har dessutom ett litet spädbarn som är helt nytt för dig och din partner. Ni ska försöka anpassa er till den verkligheten och samtidigt komma igång med en amning som då kanske är helt ny om det är första barnet med sömnbrist och allt vad det innebär… och då pratar man om den här ”baby blues” som kanske infaller på dag tre, dag fyra. Då vet vi att hormonerna är på topp. Du kanske får en liten febertopp av att mjölken börjar rinna till. Brösten ömmar och det är den här tredje, fjärde dagen då du kanske gråter och gråter och minsta lilla snedsteg kan vara helt förtvivlande. Det man kan säga är att det här är ju normalt och många vet ju om det här och kan skratta åt det för att det är så vanligt och typiskt, men för många kan det också komma som en chock förstås… *Jeanette hummar medhållande*… och det kan sitta i upp till tre veckor brukar vi säga att man får gråta… *skratt*… sedan ska man börja må bättre. Men det är ju viktigt att man känner till det här att man vet om det och känner man att det inte liksom tar slut, att man fortsätter att må dåligt och vara ledsen då finns det förstås hjälp att få.
Jeanette Conte: Mm. Och om man nu lyssnar på det här nu och man känner att man är deprimerad eller att det är förändringar för omtumlande, eller att man blivit nedstämd efter att man fött barn. Har ni något tips då, vart vänder man sig då?
Erika Delfin: Då kan man ju vända sig till dels till oss, till sin barnmorska där man har gått under graviditeten. Man kan också vända sig till BVC, till barnavårdssjuksköterskan, förstås. Har man en kontakt sedan tidigare med kurator eller psykolog självklart till dem. Man kan gå till sin vanliga vårdcentral och få kontakt via dem.
Jeanette Conte: Mm… och då ska vi gå in litegrann på det här med graviditet och corona. För jag tänker allt som man redan går igenom som gravid och så får man dessutom göra det i den här pandemiläget… *Erika hummar medhållande*… Hur märker ni det har påverkat era gravida patienter?
Sara Ghanem: Det är såklart en annorlunda situation att vara gravid mitt i en pandemi, men vi upplever ändå att de allra flesta har tagit situationen på ett bra sätt och de har förstått varför man har behövt vidta vissa åtgärder, så som besöksrestriktioner till exempel. Det kan ju se olika ut i landet, men i Helsingborg och specifikt på vår mottagning så har partnern fått lov att följa med om denne inte har uppvisat några förkylningssymtom och det tycker vi är väldigt viktigt för anknytningens skull och för deras relation också. För partnern har inte fått lov att vara med vid ultraljuden som har gjorts på sjukhusen och de har de såklart
tyckt varit tråkigt, för det är oftast där som det blir verkligt att det finns någonting i magen och man börjar knyta an… *hummande medhåll*… Så det är viktigt att de får vara med på besöken och lyssna på hjärtljuden och se när vi tar kontrollerna och så… Det är väldigt uppskattat.
Erika Delfin: Det vi kan tala för, där vi jobbar, det är ju att vi inte har kunnat hålla föräldragrupper, vilket har varit jättetråkigt. För där upplever vi att många upplever en stor glädje att träffa andra blivande föräldrar och utbyta erfarenheter och känna ”åh de känner lika konstigt som jag” och alla de här funderingar man har, men annars så har de som sagt nu fått börja få följa med till oss igen under graviditeten.
Jeanette Conte: Hur har det varit med förlossningsutbildningarna?
Sara Ghanem: Ja de har vi tyvärr inte kunnat ha fysiskt utan vi har fått hitta andra alternativ och då har vi lagt ut bra länkar som de har kunnat gå in och titta på och vi har även länkat till en bra förlossningsvideo från Karolinska där man får lite information om förlossningen. Vi har upplevt att de varit nöjda med det utbudet. Sedan så finns det mycket online såklart. Det finns psykoprofylaxutbildningar och annat som man kan titta på via youtube till exempel... *Jeanette hummar medhållande* … Men det som man mest har saknat. Det är att för deras skull att de inte har fått träffa andra blivande föräldrar och utbyta känslor och erfarenheter. Det är oftast där som man kan känna igen sig i andra, att man börjar prata om sina besvär och så är det oftast fler som känner samma sak och sedan kanske de velat fortsätta ha kontakt även efter förlossningen, så det är det som kan vara lite negativt i det hela. Just med pandemin.
Jeanette Conte: Så föräldragrupperna är saknade… *Sara och Erika hummar i medhåll*
Sara Ghanem: Ja, absolut det är de.
Jeanette Conte: Vad undrar gravida över när de pratar med er om det här coronaläget?
Sara Ghanem: Det har varit mycket frågor kring om partnern får vara med under förlossningen, vad händer om den födande kvinnan blir sjuk, vad händer om partnern blir sjuk. Mycket tankar kring det och även om det skulle behöva bli ett kejsarsnitt vad kommer att hända då – får partnern vara med? Så det är mycket frågor kring det.
Jeanette Conte: Ja, och hur är det med det? Får partnern vara med under kejsarsnitt?
Sara Ghanem: Eh... Det kan se olika ut i landet. Det skiljer sig säkert åt, men inom region Skåne eller specifikt om vi ska prata om Helsingborg så har partnern fått vara med vid planerade kejsarsnitt. Då är det att man har planerat det… att det ska bli ett kejsarsnitt under graviditeten. Partnern har inte fått vara med om tanken var från början att det skulle vara vaginal förlossning och sedan att man har behövt av olika anledningar konvertera till ett kejsarsnitt.
Jeanette Conte: Och om vi då går tillbaka då med att vi pratade litegrann om vad händer om man blir sjuk och sådär. Vad finns det för rädslor och behöver man oroa sig om man blir sjuk som gravid?
Erika Delfin: Mm... Ja och nej. Först och främst så ska man säga det att bara för att man är gravid är det ju ingen ökad risk att bli smittad. Det är det inte. Och sedan i tidig graviditet har man inte kunnat påvisa några ökade risker utan de kommer först senare i graviditeten.
Jeannette Conte: Ja, just det - jag har läst att redan från vecka 20 kan det innebära en ökad risk för att barnet födas för tidigt.
Jeanette Conte: Okej…
Erika Delfin: ... och det är ju förstås en risk.
Jeanette Conte: Då är risken för kvinnan och inte för bebisen?
Erika Delfin: Det blir ju en risk för bebisen också om den behöver födas för tidigt…*Jeanette svarar jakande*… för det kan ju bli mycket för tidigt.
Jeanette Conte: Just det.
Jeanette Conte: Hur ser det ut för bebisens del då, finns det någon risk att bebisen kan få corona och bli sjuk i magen?
Sara Ghanem: Ja. Man har faktiskt hittat ett fall på Skånes universitetssjukhus (så var det förra året ett barn som föddes med corona och studien har visat att barnet var smittat redan i magen och det har man enbart kunnat konstatera i ett fåtal fall tidigare i världen och det är en ganska intressant upptäckt som man har gjort och barnet utvecklade även antikroppar.)
Jeanette Conte: Ja okej, men är det farligt för bebis att få corona då, vet man det?
Sara Ghanem: Det har man inte kunnat påvisa än så länge. Jag tror det är för tidigt för att kunna dra några slutsatser kring det, men fram till nu har man inte kunnat se att det är farligt för bebisen.
Jeannette Conte: Det känns ju som att alla ska följa restriktionerna och man ska hålla avstånd och liksom träffa så få som möjligt, men det kanske ändå är då extra viktigt om man är gravid… *jakande medhåll från både Erika och Sara*… framför allt från andra halvan då.
Sara Ghanem: Ja precis. Det är det man har gått ut med. Att de ska vara extra försiktiga och man har försökt råda dem till att antingen bli omplacerade eller jobba hemifrån sista delen av graviditeten just på grund av risken för smitta.
Jeanette Conte: Okej... Vet man vad som händer efteråt? Alltså finns det en risk för komplikationer om bebisen har haft…
Sara Ghanem: Inte vad man har kunnat påvisa hittills och det kan vara så att om det behöver utförskaffas tidigare att de behöver lite stöttning med andningen.
Erika Delfin: och det kan ju vara lite lugnande att det är otroligt få fall i hela världen där ett barn har fötts smittat i magen och man har inte kunnat påvisa några stora risker med covid för bebisen. Det är bara det här med att den är född för tidigt.
Jeanette Conte: Ja, vad skönt att höra det i alla fall. Om vi går in litegrann på det här med förlossning nu. Vad är det som kan bli annorlunda då under den här pandemin och den här situationen?
Erika Delfin: Egentligen inte så mycket under själva förlossningen. Man kan ju behöva ha lite mer fosterövervakning. Det man avråder om mamman har covid under förlossningen är att hon helst inte ska bada…
Jeanette Conte: Okej…
Erika Delfin: I övrigt så kan hon få all tillgänglig smärtlindring som lustgas, ryggbedövning och allt sådant här. Så själva förlossningen… Nä… och sedan är det ju så att kan man så vill man helst inte att hon ska föda under en pågående sjukdom utan hellre att sjukdomen först läker ut så att hon blir pigg igen. Så det finns ingen fördel med att förlösa henne så länge hon bara har lindriga symtom.
Jeanette Conte: Ja, för det var en annan fråga också… Vad händer om man själv har symtom precis när det börjar sätta igång?
Sara Ghanem: Man gör ingenting annorlunda i den situationen för man får ändå betrakta varje fall som ett misstänkt coronafall och det är ju för att alla ska hålla sig till sitt rum även partnern. De får inte gå ut i korridoren. Personalen får hämta allting in till dem i rummet, så jag tror inte det är… Det är ingen större skillnad i handläggningen där nej. Det har varit en del oro kring om de skulle få lustgas eller inte. Det har varit lite diskussioner kring det tidigare, men där har man inte sett att det skulle vara några risker med att använda sig utav det utan man får all smärtlindring som man behöver.
Jeanette Conte: Okej, så det är ingen skillnad på det sättet. Det är som vanligt förutom restriktionerna då när man ska föda? *jakande medhåll* … och partners får vara med och om de får vara med på kejsarsnitt om det är planerat, men inte om det blir akut kejsarsnitt under…
Erika Delfin: Precis som det är nu, men det här har faktiskt ändrats fram och tillbaka litegrann…
Jeannette Conte: och ni har också varit duktiga på att säga det också och det kan vi säga en gång till att det är också så att såhär är det också nu när podden spelas in i…
Erika Delfin: Precis.
Jeanette Conte: … i mitten på mars och det kan ändras och det är olika… *Erika hummar medhållande* … runtom i Sverige.
Jeanette Conte: Går coronaviruset över till bröstmjölk om man ammar?
Erika Delfin: Ja. Man har sett att det kan finnas virus i bröstmjölken, men man avråder absolut inte från att amma på grund av det därför att om mamman har covid och man hittar det i bröstmjölken så vet vi också att bröstmjölken innehåller massor med antikroppar. Plus att har mamman covid och det finns i omgivningen så är det stor sannolikhet att barnet kommer att smittas i alla fall och därför så betyder bröstmjölken så mycket mer än den risken. För den ger så mycket annat så man avråder absolut inte från att amma bara för att mamman har covid.
Jeanette Conte: Nej, jag förstår. Du, en annan fråga som vi inte har tagit upp här i och med att gravida är en riskgrupp, vaccineras de just nu?
Erika Delfin: Nej, det gör de inte. Man vet inte tillräckligt mycket helt enkelt. Det är ju ett avdödat vaccin, så det är inget levande vaccin så med all sannolikhet så skulle man kunna vaccinera gravida, men man vågar inte göra det ännu. Man har för lite forskning kring det, så nej det gör de inte. Däremot så vet man att de
som ammar till exempel. De kan få vaccin. Det är ingen fara. Samma sak gäller fertila kvinnor som har vaccinerat sig. De behöver heller inte vänta med att bli gravida.
Jeanette Conte: Nej okej… och lite avslutande, råd och tips då – vad skulle ni vilja säga till dem som just nu är gravida och väntar in sin förlossning. Vad behöver kvinnorna få höra innan de föder barn?
Sara Ghanam: Eftersom förlossningen är en helt ny upplevelse kan det vara svårt att veta i förväg hur man kommer att reagera eller känna. Vi tror att det är viktigt att inte ställa för höga krav på sig själv och framför allt så ska man undvika att se förlossningen som en prestation…
Jeanette Conte: Jag tänker såhär… Om man är orolig nu under coronatider och har en förlossning under coronatider… *jakande medhåll* … vad har ni för tips till dem?
Erika Delfin: Vi försöker ju att lugna dem. Det är ju ingen extra risk att föda barn för att det är coronatider utan jag tror att de flesta gravidas oro ligger nog i det här som det brukar vara annars också – hur ska det gå, kommer jag att klara det här, får min partner följa med? Och man vet ju aldrig hur det börjar, hur det sätter igång och när och var… utan man får ta en sak i taget så löser det sig. Det finns jättebra hjälp att få när man väl kommer in. Ta en sak i taget.
Jeanette Conte: Mm… fint! Och om ni skulle ge ett råd kring första tiden med bebisen… efteråt då, vad skulle det vara?
Sara Ghanem: Att inte ha så höga krav på sig själv. Det är väldigt viktigt och man kommer liksom inte kunna ha några rutiner i början. Man får släppa den tanken och det tar ju några veckor innan man knyter an till det nyfödda barnet och det tar tid att läsa av signalerna. Så det är viktigt att veta att det får ta sin tid och att när bebisen sover ska man själv också passa på att vila och sova… och inte tänka att nu passar jag på att göra det som jag inte har hunnit göra innan…
Erika Delfin: Mm… och sedan att man ska tro på sig själv. Känner vi att det här känns bra och bebisen mår bra då gör vi rätt. Jämför er inte med andra utan våga lita på att det är bra. Det finns så många sätt att göra rätt.
Sara Ghanem: Precis.
Jeanette Conte: Jamen det var fint. Jag tänkte förut såhär… om det finns något positivt med att vara gravid och föda barn under pandemin och nu när jag hörde era tips här… så tänkte jag så här… Ahmen gud alltså nu kan man ju vara i bubblan efter graviditeten på ett helt annat sätt än när man födde barn utanför…
Erika Delfin: Ja precis.
Jeanette Conte: Folk skulle komma hem och man skulle åka iväg… och man var trött och allt var omtumlande… *jakande medhåll från de andra* … nu får man vara i sin lilla bubbla… *skratt*
Erika Delfin: Precis, en fördel.
Sara Ghanem: Precis och många har ju möjlighet att jobba hemifrån. Partnern har kanske också möjlighet att vara hemma mer och då blir det ju annorlunda, att partnern får lov att vara lite mer delaktig om man jobbar hemifrån… *hummande medhåll* … så många har ju sett det som något positivt.
Jeanette Conte: Ja… och lite mer stöttning av varandra.
Sara Ghanem: Precis.
Jeanette Conte: Det känns ändå bra att vi avslutar det här avsnittet med att det faktiskt finns en massa positiva bitar med att vara gravid och föda barn i pandemitider.
Erika Delfin: Precis!
Sara Ghanem: Ja, absolut!
Jeanette Conte: Tusen tack Sara och Erika!
Erika Delfin: Tack så mycket!
Sara Ghanem: Tack själv!
LYSSNA PÅ AVSNITTET