Vad är ångest och oro?
Känslor
Vid ångest uppkommer ofta flera känslor samtifigt. Det kan vara rädsla, ilska, ledsamhet, skam eller skuld. Känslorna kan vara röriga och det kan vara svårt att förklara hur det känns.
Tankar
Tankar vid ångest har ofta negativt innehåll. De kan handla om potentiella katastrofer och oro över vad som ska hända med en själv och andra. I stunden känns tankarna verkliga, men kan i efterhand upplevas som orealistiska.
I kroppen
Ångest känns ofta i kroppen, vanligtvis genom hög puls, svårigheter att andas, svettningar, magont, illamående eller yrsel. För vissa känns kroppsssignalerna som att man ska dö.
Beteende
Många gör saker för att undvika eller minska ångesten, t ex slutar prata inför klassen, undviker separationer från föräldrar eller struntar i vaccin. Det känns skönt på kort sikt att slippa det jobbiga, men gör att ångesten på lång sigt växer sig starkare. Det kan göra det svårare att möta det obehagliga nästa gång.
Det är vanligt att klara av obehagliga situationer med hjälp av säkerhetsbeteenden. Det är beteenden som gör att barnet upplever mer kontroll. Barnet kanske alltid har sin förälder med, eller förbereder sig överdrivet mycket. Barnet klarar av situationen i stunden, men undviker det obehagliga. På samma sätt som vid undvikanden växer sig ångesten starkare till nästa gång.
Är det normalt?
Ångest är vanligt, och upplevs av många människor i olika perioder av livet. När ångesten dyker upp kan det kännas väldigt obehagligt, och det kan väcka många orostankar. Då kan det vara skönt att veta att ångesten faktiskt inte är farlig, även om den är väldigt obehaglig.
Vad kan jag som förälder göra?
Utmana ångesten
Försök att i små steg utmana ångesten, genom att göra de saker som ditt ban undviker. Detta kallas för exponering. Ett steg mot att presentera inför klassen kan exempelvis vara att räcka upp handen.
Undersök oron
Utforska oron och tankarnas innehåll tillsammans med ditt barn. Om vuxna själva undviker att fråga om tankarna, kanske på grund av egen oro, kan barnet lära sig att tankarna är farliga och ska undvikas.
Läs på
Genom att lära sig mer om ångesten kan den kännas lättare att hantera. Det är bra att påminna sig om att den faktiskt inte är farlig.
Andning och avslappning
En lugn andning kan lindra spänning i kroppen och minska oroande tankar. Det kan också vara skönt att göra avslappningsövningar. Det finns många olika övningar att tillgå på nätet.
Läs mer om ångest
Jag törs inte men gör det ändå | Av Martin Forster |
Mer än blyg | Av Liv Svirsky, Ulrika Thulin & Lars-Göran Öst |
1177 - Ångest | Ångest |
Ungdomsmottagningen - Ångest | Ångest |
Avslappning & andning | Snorkel.se |
Mer hjälp
Föreläsning
Capio Alva Psykologi erbjuder löpande föreläsningar om olika aspekter av barns utveckling och psykisk ohälsa, exempelvis "Oro, rädsla och ångest". Datum och tider publiceras på vår hemsida.
Psykologkontakt
Om det inte hjälper att läsa på och utmana ångesten själva, kan det behövas mer hjälp, exempelvis av en psykolog. Psykologer finns på vårdcentraler och vissa BUMM.
Förskola & skola
Lyft frågan om oron och ångesten med förskola eller skola. Förekommer det på liknande vis i skolmiljö som i hemmet? Skola och elevhälsa kan ofta hjälpa till, exempelvis genom kontakt med skolkuratorn.
Internetbehandling
Hos bland annat BUP erbjuds internetbehandling för ångest och tvångssyndrom. Intresseanmälan görs i Alltid Öppet-appen.