Vad är nedstämdhet?
Nedstämdhet
Nedstämdhet kan upplevas olika, och kan bland annat innefatta sorg, grubblerier, orkeslöshet, ilska, irritation, ont i magen och huvudet, likgiltighet och passivitet. Nedstämdhet kan komma plötsligt, eller vara stegvis tilltagande. Ett vanligt kännetecken på nedstämdhet är att man inte vill eller orkar göra det som brukade kännas roligt.
Vad är normalt?
De allra flesta upplever nedstämdhet någon gång under livet, vilket är helt normalt. Det kan komma som en naturlig reaktion på exempelvis en förlust. För vissa går det över av sig själv, medan andra kan behöva hjälp för att komma ur nedstämdheten.
Depression
När nedstämdheten förekommer under större delen av tiden, under en längre period och dessutom påverkar vardagen negativt kallas det för en depression. Diagnosen fastställs inom vården. Depressioner kan påverka humör, kost, sömn, aktivitetsgrad, koncentrationsförmåga och tankar.
Självskada och tankar på döden
Vid nedstämdhet kan tankar på döden dyka upp. De kan låta olika, från funderingar till önskningar om att inte finnas mer. Dessa tankar är vanliga, och i sig ofarliga. Tankar på döden och att avsluta sitt liv ska dock alltid tas på allvar, även om det i de allra flesta fallen är låg risk att ungdomen försöker ta sitt liv. För vissa upplevs det som en lättnad att skada sig. Det viktigt att få hjälp att hitta andra strategier som lindrar, utan att göra sig illa.
Vad kan jag som förälder göra?
Kartlägg
Genom att kartlägga barnets mående och beteende kan vi få en ledtråd kring vad som behöver förändras. Fundera över frågor som:
- När började mitt barn te sig nedstämt?
- Vad gör barnet mer/mindre av än tidigare?
- Vad har förändrats i mitt barns sätt att vara?
Aktivera
Med nedstämdhet kommer ofta passivitet. Ju mer vi undviker, stannar hemma och isolerar oss, desto svårare blir det att göra de där aktiviteterna som brukade vara roliga. Hjälp ditt barn att hitta tillbaka till gamla intressen, eller hitta nya aktiviteter som hen tycker om. Det kan även vara mindre aktiviteter, som promenad, pyssel eller att gå på bio.
Hitta balans
Balansen mellan krav och lustfyllda aktiviteter är viktig för vårt mående. Krav från skola, kompisar och föräldrar behöver balanseras med roliga, självvalda aktiviteter, återhämtning, fysisk aktivitet och god kost.
I akuta fall
Om du är orolig att ditt barn allvarligt skadar sig själv, eller har planer på att avsluta sitt liv ska ni alltid kontakta BUP för akuta insatser. Läs mer om BUP Akuten (bup.se).
Läs mer om nedstämdhet/depression
Rädslor, fobier och nedstämdhet | Av Liv Svirsky |
SHEDO | Shedo är en ideell förening som arbetar med självskadebeteenden. Här finns mycket information och tips på hur ni kan arbeta med beteendet (Färdighetslistan). Läs mer Färdighetslistan (shedo.se). |
1177 | Depression hos barn och tonåringar |
BUP | BUP Stockholm - depression och nedstämdhet |
SNORKEL | Snorkel.se |
Mer hjälp
Internetbehandling
Depression kan behandlas med IKBT, vilket är en internetförmedlad behandling. BUP erbjuder detta till tonåringar 13-17 år via IDA-studien. Läs mer om det här.
Psykologisk behandling
Nedstämdhet och depression kan gå över av sig självt, eller med hjälp av ovanstående tips. Men i vissa fall behövs mer hjälp, stöd och eventuellt behandling. Om du har en pågående läkarkontakt på Capio Alva BUMM kan detta erbjudas via Capio Alva psykologi. I annat fall vänder ni er till vårdcentralen där ni är listade!
Förskola & skola
Lyft frågan om nedstämdhet med förskola eller skola. Det är särskilt viktigt om barnet/tonåringen har svårt att hinna med i skolan. Elevhälsoteamet kan hjälpa till vid skolrelaterad ohälsa.
Föreläsning
Capio Alva psykologi erbjuder löpande föreläsningar om olika aspekter av barns utveckling och psykisk ohälsa, exempelvis "Depression/Nedstämdhet". Datum och tider publiceras på Capio Alvas hemsida.