Vad är sömnsvårigheter?
Vad är normalt?
Många barn har sömnsvårigheter under perioder av utvecklingen. Om det har hänt något särskilt på förskolan eller skolan kan det påverka sömnen. Problem med sömnen kan finnas under en period, och sedan försvinna av sig själva. Om barnet har energi och klarar av de krav som ställs dagtid, är sömnen ofta tillräcklig. Sömnbehovet varierar mycket mellan olika barn!
Sömnsvårigheter
Problem med sömnen förekommer i olika former. Svårigheter att somna, nattliga uppvaknanden, mardrömmar, och att det är svårt att komma upp på morgonen är några av de vanligaste problemen.
Orostankar & grubbleri
I samband med sänggåendet kan orostankar och andra grubblerier från dagen dyka upp. Träna tillsammans med ditt barn på att slappna av i sängen, genom andnings-
eller avslappningsövningar. Orostankar är sällan hjälpsamma. Skriv ner dem och prata om dem dagen efter, istället för i sängen.
Samsovning
Många föräldrar vill att deras barn ska klara av att sova i egen säng. Ibland beror det på normer och sociala förväntningar, och i andra fall att man som förälder inte får tillräcklig återhämtning. Vissa barn sover tillsammans med sina föräldrar upp till tonåren. Det viktiga är att ni hittar ett sätt som fungerar för er.
Vad kan jag som förälder göra?
Rutiner
En lugn kvällsrutin som ser likadan ut på vardagar som helger kan göra stor skillnad för sömnproblemen. Försök att ha samma nattnings-och uppstigningstid (+/- en timme) oberoende av veckodag. Sovrummet får gärna vara svalt och mörkt.
Sömnhygien
Genom att tillfredsställa behov på dagen kan sömnen bli bättre. Se till att få dagsljus och fysisk aktivitet, tillräckligt med mat och vätska och undvik skärmar de sista timmarna innan sänggående. Se till att barnet endast använder sängen för sömn, och inte för fartfyllda lekar.
Undvik tupplurar
Genom att tillfredsställa behov på dagen kan sömnen bli bättre. Se till att få dagsljus och fysisk aktivitet, tillräckligt med mat och vätska och undvik skärmar de sista timmarna innan sänggående. Se till att barnet endast använder sängen för sömn, och inte för fartfyllda lekar.
För dagbok
Genom att föra dagbok över sömnen får ni bättre överblick på hur svårigheterna ser ut. Förekommer dessa på särskilda veckodagar, efter lov och helger eller inför specifika händelser i skolan? Se om ni kan hitta ett mönster! Som tidigare nämnt kan oro och förändrade rutiner påverka sömnen i stor utsträckning.
Läs mer om sömn
1177 - barns sömn i olika åldrar | 1177 |
God natt! Om små och stora barns sömn | Av Kristoffer Bothelius och Liv Svirsky |
Mer hjälp
Melatonin
Melatonin är ett hormon som naturligt finns i kroppen och hjälper kroppens dygnsrytm. Genom att tillsätta melatonin kan en sömnig känsla infinna sig, som gör det lättare att somna. Melatonin finns receptfritt på apotek, eller kan förskrivas av läkare. Boka tid hos er barnläkare om ni har ytterligare frågor.
Tyngdtäcke
Vissa upplever att de blir hjälpta av att sova med tyngdtäcke. Tyngden kan göra att man känner sig lugn och avslappnad. Det är viktigt att hitta rätt tyngd, och kan därför vara bra att testa ett täcke med löstagbara tyngder. Tyngdtäcke lämpar sig inte för små barn. Tyngdtäcken kan inte förskrivas inom vården, och finansieras av familjen själva.
Psykologisk behandling
Om sömnsvårigheterna är ihållande, och ni trots egna försök inte ser någon förbättring finns mer hjälp att få. Om ni har en pågående läkarkontakt på Capio
Alva BUMM kan ni boka tid hos Capio Alva psykologi. Är barnet yngre än 6 år ska ni vända er till Malinamottagningen i ert område. Även vårdcentral kan ge stöd och
behandling för sömnbesvär.
Föreläsning
Capio Alva psykologi erbjuder löpande föreläsningar om olika aspekter av barns utveckling och psykisk ohälsa, exempelvis om sömn. Datum och tider publiceras på
Capio Alvas hemsida.