Vad är utagerande beteende?
Vad är normalt?
Många barn bråkar emellanåt och testar föräldrarnas gränser. Beroende utvecklingsfas och faktorer i omgivningen, utagerar barn olika mycket.
Bryta mot normer
Att bryta mot normer innefattar att genom fysiskt och/eller verbalt utagerande gå emot det som förväntas av barnet utifrån hens ålder och mognadsnivå.
Hur påverkas vardagen?
Om det utagerande beteendet är varaktigt och påverkar relationen till vänner och familj negativt kan man behöva hjälp från förskola/skola eller vården.
Impulsivitet
Förmågan att bromsa impulser varierar från barn till barn. Barn har generellt sett svårare att bromsa impulser än vuxna. Det är särskilt svårt att hämma impulser vid intensiva känslor, som ilska.
Trots
I utagerande beteende förekommer också trots, konflikter, lögner och att ta saker som inte är ens egna.
Vad kan jag som förälder göra?
Beröm
Ge mycket beröm och uppmärksamhet då barnet signalerar sina behov på ett konstruktivt sätt. De beteenden barnet får uppmärksamhet för kommer hen fortsätta med. Målet är att ge fem gånger så mycket beröm och uppmuntran, som krav och tillsägelser.
Paus från konflikten
Har ni fastnat i en konflikt kring utagerande, ta en paus från den. Gå undan en stund och fortsätt samtalet när situationen är lugnare. Att gå ifrån barnet ska aldrig användas som bestraffning.
Positiv tid tillsammans
Bygg föräldra-barnrelationen genom positiv samvaro. Lek lekar, spela spel och var tillsammans på barnets villkor. Genom att ha återkommande positiva stunder tillsammans ökar din betydelse som förälder, och barnet kommer att ha lättare att följa uppmaningar.
Föräldraträning
Genom att reflektera över hur du som förälder gör i olika situationer ökar du dina färdigheter. Barnet kommer ta efter dina beteenden. En förälder som agerar lugnt kommer ha lättare att även lugna ner sitt barn.
Läs mer om utagerande beteende
Fem gånger mer kärlek | Av Martin Forster |
Explosiva barn | Av Ross W Greene |
Barn som bråkar | Av Bo Hejlskov Elvén & Tina Wiman |
När barn får utbrott | 1177 |
Mer hjälp
Föreläsningar
Capio Alva psykologi erbjuder löpande föreläsningar om olika aspekter av barns utveckling och psykisk ohälsa, exempelvis föreläsningen "Oro, rädsla och ångest". Datum och tider publiceras på Capio Alvas hemsida.
Föräldragrupp
Genom kommunen och vissa vårdgivare kan du delta i föräldragrupper. Där erbjuds
KOMET, som syftar till att förbättra kommunikation mellan barn och förälder, och att hitta verktyg som minskar konflikter och bråk. ABC är en annan föräldragrupp som syftar till att stärka relationen mellan barn och förälder.
Förskola & skola
Lyft frågan om utagerande med förskola eller skola. Förekommer liknande beteenden i skolmiljö som i hemmet? Skola och elevhälsa kan ofta hjälpa till. Genom kommunen och vissa vårdgivare kan du delta i föräldragrupper. Där erbjuds KOMET, som syftar till att förbättra kommunikation mellan barn och förälder, och att hitta verktyg som minskar konflikter och bråk. ABC är en annan föräldragrupp som syftar till att stärka relationen mellan barn och förälder.
NPF-utredning
Om föräldrar och skola tror att det utagerande beteendet beror på en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning kan barnet behöva genomföra en utredning. Då skriver skolan en remiss till vården, som genomför en utredning.