Capio
Capio
Capio

Munsår – herpes

Vid munsår är det vanligt att du får ont, blir svullen och får blåsor. Det kan också kännas pulserande, pirrande eller stickande och att det kliar. Det brukar kunna ta ett par dagar till ett par veckor från att du smittats tills att du får symptom. 

Vad är herpes? 

Herpesviruset är ett vanligt virus som kan orsaka munsår, men som också kan spridas till andra delar av kroppen såsom underliv eller ögon. Har du en gång fått herpes så stannar viruset kvar i kroppen. Viruset finns i två olika typer – typ 1 och typ 2. Typ 1 kan orsaka blåsor runt munnen och herpes i underlivet medan typ 2 främst ger herpes i underlivet. 

Hur får jag herpes runt munnen? 

Det smittar oftast genom kyssar eller pussar då slemhinnor eller hud kommer i kontakt med sekretet i en blåsa. Du är som mest smittsam under det första dygnet du har symptom, om du får upprepade besvär. Efter några dagar börjar blåsorna torka in och då minskar risken för smitta. Du kan också ha en symptomfri herpesinfektion och då kan du smitta utan att själv veta om det. 

Symptom 

En del märker inte av några symptom när de får herpes för första gången, medan andra får sår eller blåsor runt munnen som ofta gör ont. Du kan också få feber, svullna lymfkörtlar eller ont i halsen. Det vanligaste är att få herpes som barn och då visar det sig ofta genom blåsor på tungan och svullet, rött och lättblödande tandkött. Herpes kan överföras till ögat, det är dock ovanligt. Ungefär tredjedel av de som smittas av herpesvirus får herpesutbrott vid fler tillfällen, men besvären brukar ofta vara lindrigare då än första gången. 

När och var ska jag söka vård? 

Vanligtvis behöver du inte söka vård när du får herpes runt munnen utan besvären brukar gå över av sig själv inom ungefär en vecka. 

Ta kontakt med en vårdcentral om något av nedan stämmer in på dig: 

  • Munsåren har inte läkt inom tre veckor 
  • Du har stora besvär
  • Du är gravid och får herpes för första gången
  • Dina munsår är variga och utbredda
  • Ett öga blir rött, tåras och gör ont 

Ta kontakt med en barnmorskemottagning om du är gravid första gången du får herpes. 

Ta kontakt med en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du eller ett barn har hög feber och blåsor runt munnen.  

Sök också vård om du tror att ett barn yngre än sex veckor har fått herpes, om det är stängt på vårdcentralen och den jouröppna mottagningen ska du i detta fall söka vård på en akutmottagning. 

Vad kan jag göra själv? 

Du kan undvika att ha på dig smink eller att få hudkräm på såren och sätt inte vanliga på plåster på såren heller eftersom såren läker bäst om de hålls torra. Försök att inte ta på sårskorpor och blåsor för att undvika att de blir infekterade. 

Det finns speciella receptfria plåster som du kan använda på munsåren som kan göra att blåsorna läker fortare och att du får mindre ont. Det finns också receptfria krämer som kan ge samma effekt. Både plåster och krämer brukar kunna fungera bäst om du börjar använda dem så fort du känner av första symptom på munsår. Krämerna kan användas från tolv år. 

Du kan försöka undvika munsår genom att inte pussas om du eller någon annan har munsår, tvätta händerna ofta, använda solskydd eller keps om du är ute i starkt solljus och använda kondom eller slicklapp vid sexuella kontakter. 

Behandling 

Det går inte att bli av med viruset, men det går att lindra besvären med virushämmande läkemedel. Det gör också att infektionen inte sprider sig lika lätt och att den läker ut snabbare. Virushämmande läkemedel fås på recept om du är infektionskänslig, har stora besvär eller har eksem eftersom eksem kan göra att utslagen lättare sprids då huden är mer infektionskänslig. 

Om du får herpes runt munnen första gången under eller strax efter en förlossning kan du också få virushämmande läkemedel för att minska risken att viruset ska föras över till barnet. Virushämmande läkemedel ges även om ett nyfött barn skulle få herpes, det är dock inte vanligt att nyfödda barn får herpes. 

Relaterade diagnoser

Vi hjälper dig