Capio
Capio
Capio

Ont i handen

Den vanligaste orsaken till ont i handen är ofta någon typ av överansträngning. Kanske har du burit något tungt eller gjort en rörelse du är ovan vid? Smärtan går ofta över av sig själv, men det finns tillfällen när du bör söka vård för att utreda om smärtan beror på något som bör åtgärdas. Här kan du läsa mer om ont i handen och vilka tänkbara orsaker som finns.   

Symptom  

Besvär med handen kan ta sig lite olika uttryck, men du kanske känner igen dig i något eller några av symptomen nedan.

  • Det sticker eller pirrar i hela eller vissa delar av handen  
  • Du får domningskänslor  
  • Handen gör ont vid belastning  
  • Du upplever en brännande känsla  
  • Du har svårt att greppa föremål  
  • Nedsatt styrka  
  • Svullnad   

Orsaker till ont i handen  

Värk eller smärta i handen är ett vanligt problem, och behöver inte bero på någon allvarlig sjukdom. Ibland kan det helt enkelt orsakats av att du gjort en ovan rörelse, eller överansträngt handen på annat sätt. Vid sådana fall brukar besvären gå över av sig själv om du vilar och avlastar handen så gott det bara går. Du kan kontakta en arbetsterapeut eller fysioterapeut för bedömning och behandling. 

Fraktur eller stukning 

Om du får ont i handen efter ett slag eller fall så kan det bero på en fraktur eller stukning. Andra tecken kan vara svullnad, röd hud och blåmärken. 

Behandling

Vid trauma kan handen behöva röntgas, och behandling varierar beroende på orsak. Efter eventuell avgipsning efter fraktur, är det viktigt att få hjälp av en arbetsterapeut eller fysioterapeut med rörelseträning för att få tillbaka funktion i handen. 

Karpaltunnelsyndrom

Om du upplever besvär med domningar, pirrningar eller stickningar i fingrarna kan det vara symptom på Karpaltunnelsyndrom eller annan inklämning av nerv. Med hjälp av egenvård kan besvären gå över, men vid påtagliga besvär kan operation ibland vara nödvändig.  Orsaken till Karpaltunnelsyndrom är att medianusnerven – en viktig nerv i handen – kläms i en trång bindvävskanal i handflatan så att blodflödet till nerven minskar.  

Behandling  

Rörelseträning, ergonomisk rådgivning och avlastande handledsstöd att använda framförallt under natten.  

Artros i tumme och fingrar 

Tumbas- och fingerartros innebär att brosket i leden börjar svikta. Artrosen utvecklas under lång tid, och du har värk och stelhet samt kan få svårt att greppa saker, som du annars inte brukar ha svårt med. Det är inte helt klarlagt vad som orsakar ledsvikten, men man kan se ett visst samband med tidigare skador, tyngre yrken och frakturer i tummen. 

Behandling 

Rörelseträning samt eventuell paraffin- och ortosbehandling kan lindra besvären.

Musarm 

Vid musarm kan du få besvär i armen, handen, handleden, axeln eller nacken. Oftast gör det ont i underarmen eller handen, och du kan också känna dig stel när du rör på nacken. 

Behandling  

Om det rör sig om en överansträngning av handen så försvinner besvären oftast av sig själva. Försök att vila handen så mycket som du kan, och ibland kan det även hjälpa att hålla handen i högläge. Har du väldigt ont kan det vid sällsynta fall bli aktuellt med en kortisonspruta som behandling.  Om det rör sig om någon av de bakomliggande diagnoserna, behöver det utredas separat och behandlingen anpassas utefter det.    
  
Det finns en del stretchövningar som du kan göra för att snabbare läka en överbelastning. Har du väldigt ont kan du använda smärtlindring. 

Morbus De Quervain  

De Quervain är en senskideinflammation i handleden nära tumbasen och kan uppkomma vid överansträngning, t.ex. vid småbarnskötsel eller trädgårdsarbete.   
Symptomen är värk när du greppar med tummen eller böjer handen mot lillfingersidan. 

Behandling  

Du ska uppsöka vård för bedömning, ergonomisk rådgivning och avlastande skena. 

Triggerfinger 

Triggerfinger är en inflammation i en böjsena i handen, vilket gör att fingret “hoppar upp” eller fastnar då det har varit böjt och du sen ska sträcka ut det. Ibland kan man känna en liten kula i handflatan, vid roten av fingret. Detta gör ont och kännas obehagligt.  

Behandling 

Sök vård för att hitta orsaken till besvären, prova ut avlastande skena och få ergonomisk rådgivning. Om detta ej hjälper så kan det bli aktuellt med kortisoninjektion.  

Ganglion  

Ganglion är en vätskefylld bildning i anslutning till en led. Det är vanligt på tumsidan av handleden och kan kännas ömt. Oftast försvinner det av sig själv, men det kan ta lång tid – ibland upp till 2 år. 

Behandling  

Som behandling kan du få ett handledstöd, ibland blir det även aktuellt med en punktion.  

Malletfinger/Droppfinger  

Hel eller delvis ruptur (bristning) av sträcksena i fingrets ytterled, vilket gör att du inte kan sträcka fingertoppen.  

Behandling  

Ta kontakt med en arbetsterapeut för utprovning av fingerskena och bedömning. Är det en helruptur med benavlossning kan operation behövas.   

Vi hjälper dig