Capio
Capio

Springmask

Springmask är en vanlig och ofarlig tarmparasit som ger klåda runt ändtarmsöppningen, framför allt på kvällen och natten. Springmask är mycket smittsamt, det är vanligast hos barn, men drabbar även vuxna. Behandlingen består av läkemedel och noggrann hygien.

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vad är springmask?

Springmask är en tarmparasit som kan ge besvär med klåda i rumpan.

Maskarna sprids genom att man får i sig springmaskens ägg genom munnen. Efter att vi fått i oss springmasken på ett eller annat sätt utvecklas äggen till larver i magsäcken och sedan vidare till maskar i mag-tarmkanalen. De vuxna maskarna tar sig sedan hela vägen till ändtarmen där de lägger nya ägg precis utanför ändtarmsöppningen.

Springmasken finns naturligt i vår miljö, bland annat i damm och tyger, och springmaskens ägg kan bland annat spridas via fingrar, ytor, leksaker, sängkläder och underkläder. Masken kan inte leva hos djur men däremot kan äggen från springmasken finnas i djurs päls och kan därför spridas därigenom. Springmaskens ägg kan överleva minst ett par veckor utanför kroppen.

Symptom

Springmask behöver inte ge några symptom alls om det är en lindrig infektion. Då kan man ha springmask utan att märka det. Om man får besvär så är de vanligast med klåda och irritation.

Intensiv klåda i ändtarmsöppningen

Vid en infektion med springmask är det vanligt att det kliar intensivt och blir rött och irriterat i rumpan. Ofta är besvären värre på kvällen och under natten vilket kan påverka sömnen negativt. Barn med springmask brukar ofta ha svårt att somna och sover ofta oroligt. Yngre barn brukar ofta visa att det kliar i rumpan genom att till exempel sparka kraftigt med benen eller glida runt på rumpan. Det är ovanligt att få ont i magen av springmask.

Irriterat runt slidöppningen

Springmask kan orsaka klåda i slidöppningen och slemhinnan i slidan blir då röd, irriterad och svullen.

Tunna och vita maskar

Du kan se springmasken i ändtarmsöppningen och ibland i bajset. De är vita och tunna som sytråd. Vanligtvis är de runt en halv centimeter till en centimeter långa. Ibland kan du se äggen som millimeterstora vita prickar i och runt ändtarmsöppningen. Oftast är det enklast att se maskarna sent på kvällen.

Behandling

Springmask behandlas med ett receptfritt läkemedel som heter Vanquin och som innehåller det verksamma ämnet pyrvin. Vanquin finns bara som tabletter till vuxna och barn som väger mer än 10 kg. Eftersom vissa har svårt att svälja hela tabletter kan man också testa att krossa tabletterna och blanda med lite fil eller yoghurt eller lösa upp tabletterna ordentligt i lite vatten och använd en doseringsspruta för att ge medicinen. Vaquin ska aldrig tuggas eftersom det innehåller ett rött färgämne som kan orsaka missfärgning på tänderna.

Det är också möjligt att behandla springmask med ett receptbelagda läkemedel som heter Vermox och som innehåller det verksamma ämnet mebendazol. Detta kan vara ett bra alternativ för barn som inte kan svälja tabletter eftersom läkemedlet också finns i flytande form. Barn under två år ska inte använda Vermox, om inte en läkare anser att det behövs.

Både Vanquin och Vermox fungerar på liknande sätt. För Vanquin tar det ungefär ett och ett halvt dygn innan det har passerat genom mag-tarmkanalen. Då färgas bajset rött till dess att hela dosen har passerat ut genom ändtarmen. Det kan ta ett par dygn och då återfår bajset sin vanliga färg. Då är maskarna och larverna borta, men inte äggen. Därför behöver behandlingen upprepas efter två veckor.

Behandlingen med Vermox fungerar på liknande sätt och behöver också upprepas efter två veckor, men bajset färgas inte rött eftersom Vermox inte innehåller det röda färgämnet som Vaquin gör.

Behandla alla i hushållet

Eftersom springmask smittar lätt och inte alltid ger tydliga besvär är det viktigt behandla alla som väger mer än 10 kg eller som är över 2 år samtidigt när någon i hushållet konstaterats ha springmask. Detsamma gäller om någon får tillbaka sina besvär.

Påbörja aldrig behandling med läkemedel utan att ha sett maskar. Att ha klåda i ändtarmen kan ha andra orsaker.

Vad kan jag göra själv?

För att minska risken att sprida springmaskens ägg vidare är det viktigt att vara noggrann med hygienen när du eller ditt barn har springmask.

Bra att tänka på:

  • Tvätta händerna noga, både efter toalettbesök och före maten. Använd handtvål och en egen handduk.
  • Tvätta händerna direkt på morgonen när du har vaknat. På så sätt kn du göra dig av med ägg som kan ha fastnat under naglarna, om du har kliat dig i ändtarmsöppningen i sömnen.
  • Ha korta naglar.
  • Tvätta rumpan och huden runt ändtarmsöppningen varje dag, gärna med tvål.
  • Sov i pyjamas eller tighta byxor.
  • Byt underkläder och pyjamas varje dag.
  • Byt sängkläder ofta.
  • Tvätta underkläder, pyjamas och sängkläder så fort som möjligt. Helst samma dag som de byts ut.
  • Dammsug eller dammtorka sovrum och badrum ofta, helst varje dag.
  • Rengör handfatet och toaletten, helst varje dag.
  • Skölj gosedjur och liknande i vatten, om det behövs.
  • Tvätta husdjur om det finns, eftersom äggen kan sätta sig i deras päls.

När och var ska jag söka vård?

Ta kontakt med din vårdcentral eller en jouröppen mottagning om något av följande stämmer:

  • Besvären försvinner inte trots att ni har behandlats med läkemedel två gånger med två veckors mellanrum.
  • Barnet har svårt att ta det receptfria läkemedlet.
  • Barnet som har fått springmask väger under 10 kg.
  • Du är gravid eller ammar.

Det receptfria läkemedlet finns inte tillgängligt på apoteket.

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vi hjälper dig

Visar 110 mottagningar: