Människokroppen är byggd för rörelse. Kropp och själ mår bra av fysisk aktivitet. Regelbunden fysisk aktivitet har väldigt bra effekter på den fysiska hälsan, bland annat genom att minska risken för att dö i förtid och att få hjärt-kärlsjukdomar, vissa cancerformer, typ 2-diabetes, benskörhet, högt blodtryck, höga blodfetter, övervikt och obesitas samt många andra åkommor. Förutom de generella hälsoaspekterna vet vi idag att till exempel sömnproblem, trötthet och hjärnans funktioner också förbättras av fysisk aktivitet.
Så funkar signalsubstanser
Om du promenerar eller rör dig på andra sätt påverkas också hjärnan positivt. Bland annat frigörs så kallade signalsubstanser, exempelvis dopamin och serotonin, som motverkar depression och smärta. Endorfiner, som ibland kallas kroppens eget smärtstillande hormon, frigörs vid fysisk aktivitet och kan hjälpa dig att känna dig nöjd och belåten. Undersökningar visar att kopplingarna mellan de olika delarna i hjärnan stärks och hjärnans åldrande bromsas av träning. Minne, inlärning, problemlösning och koncentrationsförmåga kan förbättras.
Att stärka frontalloben, den tänkande delen av hjärnan, är avgörande om man vill dämpa sin stress. Frontalloben stärks allra mest av att man rör på sig. Vidare har regelbunden fysisk träning visats kunna vara en buffert mot psykosocial stressexponering. Individer som tränar regelbundet upplever generellt mindre stress än otränade individer och utvecklar också ohälsa i mindre utsträckning trots hög stressexponering.
En helhetssyn på kroppen
Med vad är fysisk aktivitet? Hur ska man kunna träna när man till exempel knappt orkar ta sig upp ur sängen eller får ökad smärta efteråt? Hur kan något som ska göra mig frisk leda till att jag känner mig sämre?
Vid olika symptom och tillstånd kan det vara svårt att komma i gång med fysisk aktivitet på egen hand. Då kan man behöva hjälp av en fysioterapeut som med sin helhetssyn och expertis om kroppen, bidrar till en hälso- och sjukvård där hela människan beaktas.
Kropp och sinne är en helhet, hur vi mår mentalt påverkar oss fysiskt och vice versa. Fysisk aktivitet ska alltid kombineras med strategier för återhämtning i vardagen för en sund balans.