Hur fungerar amning?
Amning är ett vanligt sätt att ge sitt barn näring under första tiden i livet. Bröstmjölk innehåller all näring ett barn behöver under de första 6 månaderna utanför livmodern, utom vitamin D. Livsmedelsverket rekommenderar att alla barn ska matas med bröstmjölk eller bröstmjölksersättning under sitt förstå halvår, gärna längre.
Det kan ibland ta tid att komma igång med amningen. Försök att ha tålamod och inte stressa upp dig. Håll ditt nyfödda barn nära och erbjud barnet bröstet ofta. Hudkontakt är viktig av flera anledningar. Barnet behöver den närhet och värme du kan ge. Vid hudkontakt stimuleras också barnets sök- och sugreflexer.
När barnet börjar suga på bröstet frisätts hormonerna oxytocin och prolaktin. Prolaktinet gör att bröstmjölksproduktionen ökar. Oxytocinet hjälper livmodern att dra ihop sig samtidigt som det skapar lugn och stimulerar den reflex som får mjölken att rinna. Den första mjölken kallas för råmjölk och är ofta lite gulaktig. Den är extra nyttig eftersom den innehåller mycket protein och mineraler men även antikroppar som ger visst skydd mot infektioner.
Bröstmjölkersättning
Om du inte kan eller vill amma går det bra att ge ditt barn bröstmjölksersättning. Ersättningen är gjord för att likna bröstmjölken och innehåller även den all näring barnet behöver. Försök gärna att efterlikna amningen så mycket som möjligt. Låt barnet känna din kroppsvärme genom att ligga mage mot mage, helst med bar hud. På BB eller barnavårdscentralen kan du få hjälp och instruktioner om hur du ger ditt barn ersättning.
Amning och alkohol
Att dricka måttliga mängder alkohol under tiden du ammar innebär inga medicinska risker för ditt barn. Med måttliga menas 1-2 glas 1-2 gånger i veckan. Dock bör du vara försiktig med alkohol under den period du ammar. Bröstmjölksproduktionen kan minska när du har alkohol i blodet, liksom omdömet som uppfattningsförmågan för barnets behov. Du bör aldrig dela säng med ett barn om du har druckit alkohol eftersom risken för plötslig spädbarnsdöd då ökar.
Amning och tobak
Nikotinet i snus och cigaretter övergår i bröstmjölken och påverkar barnet. Till exempel kan blodcirkulationen försämras och barnet bli nikotinberoende. Du bör därför inte röka eller snusa medan du ammar.
Mat och dryck vid amning
Drick mycket vatten när du ammar, ungefär en liter extra om dagen. Det går bra att dricka både kaffe och te under amningen, den lilla mängd koffein som förs över via bröstmjölken skadar inte ditt barn. Försök att äta allsidigt och varierat. Det är bra att äta mat som innehåller mycket järn, d-vitamin, omega-3, jod och folsyra. Du kan äta det mesta när du ammar, men det finns några saker du ska vara försiktig med. Se Livsmedelsverkets rekommendationer gällande mat att undvika vid amning
Amningsbesvär
Att få amningen att fungera kan ibland ta lång tid och det är inte ovanligt att drabbas av olika typer av amningsbesvär. Till vanliga besvär hör mjölkstas (kraftigt spända bröst när mjölken rinner till), läckande bröst eller smärta när barnet suger tag. Svampinfektioner (torsk) är inte heller ovanliga. I flera fall går besvären över självmant eller med enkla medel, men inte alltid. Om du upplever amningsbesvär är det bra att rådfråga din BVC-sjuksköterska.
När och var ska jag söka hjälp?
Om du är i behov av amningsrådgivning kan din barnavårdscentral alltid hjälpa dig med tips och råd kring amning och alternativ till amning. Vi finns här både för dig som ammar och behöver stöd och för dig som inte kan eller väljer att inte amma. Den första veckan efter att barnet är fött kan du också kontakta BB.
Vid vissa typer av amningsbesvär kan det vara bra att vända sig till sin vårdcentral. Till exempel om du fått en bröstböld eller om du upplever symptom på mjölkstockning som du inte kan avhjälpa själv.