Gallstensbesvär
Symtomgivande gallsten opereras med titthålsteknik genom fyra mindre snitt i hud och bukvägg. Operationen utförs i narkos. Bukhålan hålls utspänd av koldioxid under operationen. Gallblåsan opereras bort och uttages med alla stenar genom ett snitt nedom naveln. Gallgångarna röntgas under operationen för att utesluta att gallstenar trillat ut från gallblåsan till de djupa gallvägarna.
Vanligtvis går man hem samma dag. En veckas sjukskrivning brukar oftast räcka.
Navelbråcksoperation
Navelbråck innebär att ett område på magens insida nära naveln har försvagats. En så kallad bråcksäck bildas under huden och det blir en rund utbuktning på magen. Om du som vuxen har besvär av ditt navelbråck kan en operation vara nödvändig för att komma tillrätta med besvären.
Ljumskbråcksoperation
Ljumskbråck är mycket vanligt förekommande i befolkningen och kan uppstå från nyföddhetsperioden och uppåt. Det är emellertid vanligast bland vuxna och operation av ljumskbråck är det vanligaste kirurgiska ingreppet som genomförs i Sverige.
Vid bråck pressas bukhinnan och bukinnehåll ut genom en försvagning i bukväggen och de vanligaste symptomen är en bula i ljumsken med smärta eller obehag.
Operationerna åtgärdar åkomman genom antingen öppen kirurgi eller titthålsteknik och samtidigt inläggning av ett nät. Vilken operationsmetod som kan vara aktuell för dig diskuteras med en av våra erfarna kirurger under en konsultation.
Bröstoperationer efter cancerbehandling
- Vid mastektomi opererar man bort hela bröstet med hud och oftast även bröstvårtan. Mastektomi av
ett friskt bröst kan göras för att man har en ärftlighet för bröstcancer eller om man så önskar efter en
tidigare bröstcanceroperation. - Bröstförminskning kallas även reduktionsplastik och utförs för att minska ryggproblem eller asymmetri efter en tidigare bröstoperation. Vid en bröstförminskningsoperation tar man bort bröstvävnad samt lyfter upp bröstvårtan.