Capio
Capio

Feber

Feber innebär att du har en högre kroppstemperatur än vanligt. Det är ett sätt för kroppen att berätta att det är något som inte stämmer - till exempel infektioner orsakade av virus eller bakterier.

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vad är normal kroppstemperatur?

Vår normala kroppstemperatur varierar från person till person. Hos vuxna brukar den ligga mellan 36 och 37,8 grader. 

Hur många grader är feber?

Allt över 38 grader brukar räknas som feber. Febertoppar över 40 graders feber räknas som hög feber. Det bästa tillfället är att mäta kroppstemperaturen är på morgonen innan du stiger upp - eller efter att du har vilat minst 30 minuter.  
 
De flesta vuxna mäter kroppstemperaturen med hjälp av en febertermometer i munnen, under tungan. Men det går även att ta tempen i ändtarmen, armhålan, pannan eller örat. Det är viktigt att du följer instruktionerna till den febertermometer du använder. 

Vanliga febersymptom

Febertoppar och hög kroppstemperatur gör att du kan känna dig yr och allmänt svag. En del får så kallad feberfrossa och fryser när temperaturen stiger i kroppen. För att senare bli kallsvettiga när febern går ner. 
 
När barn får feber kan de till exempel bli gnälliga eller sova dåligt. De kan också börja yra, se och höra saker som inte finns. Det kan kännas obehagligt men brukar gå över efter en stund.

Egenvård - vad kan jag göra själv?

Vila och ta det lugnt. Drick mycket vatten, eftersom du förlorar mycket vätska när du svettas. Stanna hemma från jobbet eller skolan och ta febernedsättande. De allra flesta behöver inte uppsöka vård då febern lägger sig av sig självt. Men det finns undantag då du bör söka hjälp. 

När är det lämpligt att kontakta sin vårdcentral?  

  • Om du har långvarig feber som vuxen (mer än 4 dygn) 
  • Om du har feber och känner dig andfådd eller har ont i bröstet 
  • Du har feber trots att du äter antibiotika
  • Du har ihållande feber efter en operation
  • Du har feber efter att ha vistats i ett tropiskt område
  • Du har feber och känner dig mycket sjuk
  • Du har feber och en allvarlig underliggande sjukdom
  • Du har feber och ett kraftigt nedsatt immunförsvar

På vårdcentralen kan en läkare ta reda på vad som orsakar febern och skriva ut läkemedel som lindrar symtomen.

När har man feber?

Det är vanligt med feber när du är förkyld, men febern kan även bero på andra orsaker. Till exempel en infektion orsakad av bakterier eller en matförgiftning. 

Hur får man feber?

Feber är ingen sjukdom utan ett sätt för kroppen att berätta att något är fel. Det finns alltså ingen smittsam feber. Däremot kan orsaken, till exempel en förkylning, vara smittsam. 

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vi hjälper dig

Visar 110 mottagningar: