Vilka symptom du upplever beror på vilken typ av infektion du har. Nedan listas några av de infektioner som kan orsakas av grupp A-streptokocker:
- Svinkoppor
- Halsfluss
- Rosfeber
- Scharlakansfeber
Kan orsaka allvarliga sjukdomar
Grupp A-streptokocker kan ibland leda till allvarliga infektioner som påverkar hela kroppen, såsom sepsis eller allvarliga hudinfektioner. När detta sker kallas bakterierna invasiva grupp A-streptokocker.
Symptom på allvarlig infektion
Vid en infektion med invasiva grupp A-streptokocker utvecklas symptomen snabbt. Det är vanligt att känna sig mycket trött och sjuk. Andra symptom inkluderar:
- Hög feber och frossa
- Förvirring
- Snabb andning
- Plötslig smärta i armar, ben eller runt halsen
- Kraftig hudrodnad som kan göra ont
När och var ska jag söka vård?
Om det är bråttom
Sök genast vård på en vårdcentral eller jouröppen mottagning om du misstänker en infektion med invasiva streptokocker. Om detta inte är möjligt, sök vård på akutmottagning.
Behandling
Behandlingen beror på vilka symptom du har. Vissa infektioner kan läka av sig själva, men ibland krävs antibiotika. Allvarliga infektioner med grupp A-streptokocker behöver behandlas med antibiotika på sjukhus.
Så smittar grupp A-streptokocker
Smitta sker genom direktkontakt med någon som har sjukdomen eller är bärare av bakterien, exempelvis genom att skaka hand och sedan röra dig vid ansiktet. Bakterien kan också spridas om flera använder samma handduk. Sjukdomen kan smitta från någon dag innan symptomen visar sig.
Hur kan jag undvika att smittas?
Skydda dig genom att tvätta händerna noga med tvål och vatten. Använd en egen handduk och undvik att dela vattenflaska med andra. Om engångshanddukar finns tillgängliga, använd dem för att minska smittorisken.
Infektioner med invasiva grupp A-streptokocker anmäls
Infektioner med invasiva grupp A-streptokocker hör till så kallade anmälningspliktiga sjukdomar. Det innebär att den läkare som upptäcker att en person har sjukdomen måste rapportera det till Folkhälsomyndigheten och till regionens smittskyddsläkare. Det är för att skydda andra personer från att bli smittade.