Bröstcentrum på Capio S:t Görans Sjukhus tar emot individer med misstänkt bröstcancer och följer dessa hela vägen till frikännandet eller behandling och uppföljning. Jana de Boniface har jobbat som överläkare och kirurg på Capio S:t Görans Sjukhus sedan 2016. Häften av arbetstiden lägger hon på forskning, något hon bedriver med stöd av Cancerfonden.
- Vi har sett en fin utveckling inom forskning och utbildning här, bland annat genom skapandet av nuvarande KFE – Klinisk forskningsenhet onkologi/kirurgi. Det blir fler och fler studier hela tiden, och vi håller en mycket hög kvalitet i genomförandet, säger Jana
Forskning som gör skillnad
Jana berättar att bröstcancervården upplevt en stark utveckling under senare tid, med fantastiska nya behandlingar på onkologsidan, men även nya metoder för kirurgerna. Att kunna forska på nya metoder, och därigenom försöka modernisera den kirurgiska vården - och få se vilken skillnad det gör - är något hon verkligen gillar med sitt jobb.
- Jag tycker om att träffa patienter och förstå deras specifika situation och prioriteringar för att kunna komma fram till en behandlingsstrategi som passar dem som individer. Utan forskning och utbildning skulle vi nog fortsätta hålla på som vi alltid gjort medan utvecklingen skulle stagnera. Det är inget jag önskar våra patienter, förklarar Jana.
Bäst i Sverige på inklusion
Genom KFE finns många pågående studier, där de identifierar, rekryterar och följer lämpliga patienter i olika studier. Genom studiedeltagande håller de sig uppdaterade på de senaste utvecklingarna inom fältet. Janas största studie, SENOMAC, har nyligen stängt för inklusion
- Vi ska presentera de första resultaten nu under 2023. Mitt sjukhus varit bäst på inklusion i hela Sverige, och näst bäst internationellt. Studien undersöker om man kan låta bli ta ett flertal lymfknutor från armhålan om cancern bara har spridit sig till en eller två första lymfknutor. Gör man det så spar man patienten en hel del problem med armfunktion och armbesvär så som svullnad, avslutar Jana.