Capio

Smärtfri operation med kortare vårdtid – Ny hemorrojdstudie på Kirurgkliniken

Trots att hemorrojder är en vanlig åkomma som många drabbas av någon gång i livet, är det ett område där forskningen länge varit begränsad. Capio Kirurgkliniken i Stockholm är med i en studie av ett nytt instrument för att operera hemorrojder, med målet att göra operationerna både smärtfria och effektivare.

Klas Pekkari är VD och verksamhetschef på Capio Kirurgkliniken i Stockholm. Kirurgkliniken är en specialistklinik som enbart tar emot planerad vård. Den största delen, cirka 55 - 60 procent består av patienter som blivit remitterade till kliniken från den offentliga vården. Omkring 40 procent är försäkringspatienter och den sista delen är privatbetalande patienter. Kirurgkliniken behandlar patienter från Skåne till Norrbotten, varav många kommer genom vårdgarantin. 

Stigmatiserade sjukdomar i fokus

Deras forskningsverksamhet i nuläget är att de är med i, eller driver, tre olika kliniska studier. En inom överviktskirurgi, en inom ändtarmsprolas (rektalprolas) och en med fokus på hemorrojder. Gemensamt är att alla innefattar patientgrupper med stigmatiserade sjukdomar.  

Klas, VD och verksamhetschef på Kirurgkliniken

Det är inte så många som pratar om dessa sjukdomar. Det är en mycket stor patientgrupp där det saknas vetenskaplig evidens att grunda de kliniska besluten på, säger Klas. Klas Pekkari, VD och verksamhetschef på Capio Kirurgkliniken

Klinisk säkerhetsstudie av nytt instrument 

Studien Scipex är en klinisk säkerhetsstudie av ett nytt instrument för att operera hemorrojder. Omkring 25.000 svenskar diagnostiseras årligen med hemorrojder och ungefär 50 procent söker någon gång under sitt liv hjälp för hemorrojder. För att minska besvär med hemorrojder kan man testa att ändra hur man lever, genom att exempelvis öka sitt fiberintag, eller prova någon enklare behandling. Men patienter som behöver gå vidare och göra en operation för sina hemorrojder har efter operationen ont under flera veckor. Kirurgen Johan Ungerstedt, som jobbat på både Capio S:t Göran och Capio Kirurgkliniken, har tagit fram ett nytt instrument för att kunna göra operationerna smärtfria för patienterna och på detta sett möjliggöra en operation i vaket tillstånd. Patienterna ska kunna gå tillbaka till jobbet dagen efter operationen. 

Noggrann monitorering under tre år 

Studien är en säkerhetsstudie som ska utvärdera om verktyget är säkert för patienter. Efter operation fyller patienterna i enkäter om sitt mående med jämna mellanrum och även kirurgen noterar hur hen uppfattar ingreppet och det postoperativa förloppet. Studien är den första med detta verktyg och de som är med är Norrtälje sjukhus, Frölunda specialistsjukhus och Capio Kirurgkliniken. Det sker en noggrann monitorering av studien från Karolinska Institutet och studien ska pågå i tre år. Då förhoppningen är att man ska kunna göra en operation som är smärtfri för patienten behöver man inte utnyttja en operationsavdelning för ingreppen.

Den dyraste resursen vi har inom vården är en operationsavdelning och genom att minska trycket på den frigörs tid och resurser, förklarar Klas. 

LegitScript approved