Just nu är vi på Capio Gastro Center Stockholm involverade i följande forskningsprojekt:
1. PREDICT - Profilering av immuneffektorcelldiversitet vid ileit, kolit och toleransinduktion
Immunceller i mag-tarmkanalen utgör en stor del av människokroppens immunförsvar. Dåligt fungerande immunceller i mag-tarmkanalen kan bidra till ”läckande tarm”, vilket resulterar i t.ex. inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) i tjocktarmen och/eller tunntarmen, födoämnesallergier och celiaki. Det är dock ännu okänt hur dessa sjukdomar uppkommer.
Vi tror att undergrupper av immunceller, så kallade immuneffektorceller, har en viktig roll i tarminflammationen. Syftet med detta projekt är att studera sammansättningen och regleringen av dessa immunceller i tarmen. En bättre kunskap om sammansättningen och regleringen av immuneffektorceller i mag-tarmkanalen i olika områden (ileum, kolon, ändtarm) kommer att hjälpa till att bättre förstå tarmens friska samt sjuka sammansättning. Vidare hoppas vi att studiens resultat kommer att bidra till framtida förbättringar och utveckling av terapeutiska tillämpningar.
Ansökan är godkänd av Etikprövningsmyndigheten, diarienummer för prövningen hos Etikprövningsmyndigheten är 2023-00840-01.
Här finns fullständig information till medverkande forskningspersoner:
NEW PREDICT forskningspersonsinformation
2. CATCH - Karaktärisering av T-cellsfunktioner och reservoarer i hivinfektion
T-celler utgör en viktig del av vårt immunförsvar mot olika virus, men det är också dessa immunceller som infekteras med vissa virus, så som hiv. Hos dessa infekterade T-celler bildar hiv en reservoar som gör infektionen kronisk. Tidigare studier har visat att en stor del av de infekterade T-cellerna finns i lymfatisk vävnad i mag-tarmkanalen. Syftet med detta projekt är att kartlägga vilka T-celler som förstörs vid hiv-infektion att identifiera vad som utgör ett effektivt T-cellsvar mot viruset.
För att undersöka dessa frågor vill vi i denna studie samla in blod och lymfatisk vävnad (vävnadsprov från mag-tarmkanalen) från personer med hivinfektion samt personer som INTE har hivinfektion. Vi tror att denna information kan vara värdefull för att i framtiden kunna bota hiv eller skapa nya behandlingskoncept där T-celler utgör det primära immunsvaret för kontroll av hiv.
Projektet är godkänt av Etikprövningsmyndigheten, diarienummer för prövningen hos Etikprövningsmyndigheten är 2019–03453.
Här finns fullständig information till medverkande forskningspersoner:
CATCH forskningspersonsinformation
3. KLIMP - Kliniska, immunologiska, virologiska och genetiska faktorer associerade till postcovid och utfall
Patienter som har sjukhusvårdats på grund av covid-19 kan drabbas av kortvariga- eller långvariga komplikationer, såsom skador eller inflammation i lungor, hjärta, extrem trötthet, muskel/ledsmärtor, kognitiv försämring som påverkar minne eller koncentration, diarréer, påverkan på centrala eller autonoma nervsystemet, blodproppar, eller psykiska besvär som ångest eller depression.
Även personer som inte har varit sjukhusvårdade för Covid-19, har visat sig kunna drabbas av långvariga symtom från olika organ. Covid-19 är en ny sjukdom och kunskaperna om vad som orsakar dessa komplikationer är än så länge begränsade.
Förhoppningsvis kan den här studien bidra med ökade kunskaper kring långvariga komplikationer hos personer som genomgått Covid-19. I denna studiedel kommer personer med postcovid diagnos att undersökas med koloskopi.
Du tillfrågas här om du vill delta i studien som kontrollperson, då du inte har postcovid diagnos. De prover som tas i forskningssyfte av kontrollpersoner kommer att jämföras med prover från patienter med postcovid diagnos.
Här finns fullständig information till medverkande forskningspersoner:
KLIMP forskningspersonsinformation