Capio
Capio
Capio

Flytningar

Flytningar är en slags vätska som kommer från slidan. Flytningar börjar i puberteten, ofta innan den första mensen. Sen har du flytningar hela livet, men de minskar när du blir äldre. Det är bra och naturligt att ha flytningar i slidan, och beror sällan på någon sjukdom. Här kan du läsa mer om flytningar i underlivet. 

Vad är flytningar?

Flytningar är en vitaktig eller genomskinlig, slemmig vätska som kommer från slidan. När flytningarna kommer i kontakt med luften förändras de och får en ljusgul till brunaktig färg. Flytningar brukar lukta lite syrligt, ungefär som filmjölk.

Att ha flytningar är både bra och naturligt. De gör slemhinnorna i slidan fuktiga, håller slidan ren och skyddar mot infektioner. Det är vanligtvis inget tecken på någon sjukdom att ha flytningar från slidan, utan helt normalt.

Varför får man flytningar?

Flytningar från slidan börjar komma i puberteten, oftast innan den första mensen. Sedan har du flytningar resten av livet, men de minskar ju äldre du blir. Det varierar från person till person hur mycket flytningar man har.

När du blir sexuellt upphetsad får du mer flytningar. De flytningarna brukar oftast vara mer genomskinliga, och kallas för lubrikation.

Ibland ändrar flytningarna utseende. Oftast beror det på vilken dag det är i din menscykel, till exempel om du har ägglossning. Hormonerna i kroppen kan också förändras av någon av de här anledningarna:

 • Du använder preventivmedel som innehåller hormoner.
 • Du är gravid.
 • Du är i klimakteriet. 

Vad beror förändrade flytningar på?

Det finns olika typer av infektioner och besvär i underlivet som visar sig genom att flytningarna från slidan ändrar utseende. Det kan till exempel röra sig om svamp i underlivet, bakteriell vaginos eller en könssjukdom. Men flytningarna kan också ändra utseende och mängd utan att det beror på någon sjukdom. 
Ibland kan det kännas som att du får mer flytningar efter vaginala samlag. Om du har haft vaginalt samlag och fått sperma i slidan så rinner sperman förr eller senare ut – det är alltså inte flytningar. 

Vad kan jag göra själv?

 • Du som har rikliga flytningar kan testa följande saker:
 • Använd barnolja i stället för tvål när du tvättar underlivet.
 • Använd inte kläder som sitter tight runt underlivet.
 • Lufta underlivet.
 • Använd tampong bara när du har mens, inte på grund av flytningar. Byt istället underkläder oftare. 

Du kan testa receptfria läkemedel mot svamp om du vet att flytningarna beror på en svampinfektion. 

När och var ska jag söka vård?

Kontakta din vårdcentral om du har ett eller flera av följande besvär:

 • Du har flytningar från slidan som börjar lukta illa.
 • Du har haft symptom på svamp i slidan mer än två gånger på ett halvår.
 • Du har flytningar från slidan som ändrar färg och inte går över efter tre dagar.
 • Flytningarna kan då vara gula, grå, gröna, gryniga eller blodblandade.
 • Du har haft oskyddat sex med någon och misstänker att du kan ha fått en könssjukdom.

Du som har besvär från slidan kan också kontakta en gynekologisk mottagning. Du som är gravid kan kontakta din barnmorskemottagning.

Om det är bråttom

Sök genast vård på en vårdcentral eller jouröppen mottagning om något av följande stämmer in på dig:

 • Du har förändrade flytningar från slidan, samtidigt som du har värk i nedre delen av magen och feber.
 • Du använder tampong och får plötsligt hög feber, känner dig sjuk och får illaluktande flytningar. Ta ut tampongen på en gång och sök sedan vård. 

Behandling av flytningar

Om och hur flytningarna ska behandlas beror på vad som har orsakat dem. Antibiotika är den vanligaste behandlingen om flytningarna till exempel beror på någon könssjukdom. Bakteriell vaginos behandlas med antibiotika eller antiseptika. Läkemedlen finns som tablett, slidkräm och slidpiller. 

En svampinfektion behandlas med läkemedel mot svamp. 

Om du har mycket körtelslemhinna på livmoderhalsen som orsakar ökade flytningar, kan en läkare ta bort den extra slemhinnan. 

Vi hjälper dig