Capio
Capio
Capio

Endometrios

Endometrios orsakas av att celler som liknar livmoderslemhinna ger tillväxt utanför livmodern. De vanligaste symptomen är svåra smärtor vid tiden kring mens. En del kvinnor besväras av svår ihållande smärta, medan andra bara har lite ont och mer sällan. Variationerna är stora och upplevelserna av endometrios  synnerligen individuella.

Ungefär var tionde kvinna som har mens har endometrios och ofta behövs behandling för att lindra eller bli kvitt smärtan.

Vad är endometrios?

Endometrios innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinnan växer utanför livmodern. När detta sker orsakar vävnaden en lokal inflammation och ärrbildning. Endometrios kan finnas i princip var som helst i kroppen men förekommer oftast på ett eller flera av följande ställen:

  • bukhinnan i nedre delen av buken och vid äggstockarna
  • ena eller båda äggstockarna
  • utsidan av livmodern
  • urinblåsan
  • Ändtarmen
  • andra inre organ.

Endometrios uppstår som knappnålsstora knottror som sakta växer sig större till så kallade endometrioshärdar. Dessa orsakar smärta, olika svår hos olika personer.

Symptom

Det är vanligt att de första symptomen visar sig redan i tonåren och en del får symptom redan första gången de får mens. Symptomen kan skilja sig åt från person till person. En del kvinnor upplever mycket svåra smärtor medan andra knappt känner av sin endometrios alls, eller har mycket lindriga besvär.

Endometrios kommer ofta i så kallade skov, vilket innebär att symptomens styrka varierar över tid. Det är med andra ord vanligt att ha bättre och sämre dagar eller olika perioder med mer eller mindre besvär.

Vid endometrios är det vanligt att ha ett eller flera av följande besvär:

  • Du får mycket ont när du har mens eller ägglossning.
  • Du har mer eller mindre konstanta smärtor i nedre delen av magen.
  • Du har smärtor som strålar ner i benen och ut mot ryggen.
  • Du upplever smärtor långt in i slidan och i magen när du har slidsamlag.
  • Du har symptom som liknar urinvägsinfektion och kan till exempel ha svårt att komma igång och kissa eller känna dig kissnödig ofta.
  • Du har symptom som liknar IBS, som till exempel förstoppning eller diarré.
  • Det gör ont när du kissar eller bajsar.
  • Du har blod i kisset eller i avföringen i samband med att du har mens.
  • Du känner dig allmänt sjuk, trött, illamående och har feber.
  • Du har svårt att bli gravid.
  • Du har mycket riklig och långdragen mens.

Det är viktigt att komma ihåg att även andra symptom och besvär kan förekomma och att det är ytterst individuellt vilka just du upplever.

Behandling

Det går inte att bli av med endometrios. Däremot kan besvären lindras med hjälp av behandling. Det händer att endometriosen läker ut av sig självt hos vissa kvinnor och den brukar oftast försvinna när du kommer in i klimakteriet och slutar få mens.

Vilken behandling som fungerar bäst är individuellt och behandlingen kan se olika ut beroende på hur gammal du är eller om du planerar att bli gravid. Ofta får du prova dig fram tillsammans med din läkare för att hitta det som fungerar bäst för dig.

Det vanligaste sättet att behandla endometrios att kombinera smärtlindring med hormonbehandling. Ibland behövs operation.

Vad kan jag göra själv?

Det finns några saker som du kan testa på egen hand för att se om det lindrar smärtan. Det kan till exempel kännas skönt med värme på magen och en del tycker att smärtan kan lindras med akupunktur eller tens. Avslappningsövningar, mindfulness och KBT kan också vara ett bra sätt att lära dig hantera smärtan.

En del personer med endometrios tycker sig märka att det de äter påverkar deras mående och hur ont de har. En orolig tarm påverkar hela magen och kan göra att smärtorna från endometriosen förvärras. Därför kan det vara en god idé att testa att föra en kostdagbok över vad du äter, vad som fungerar och vad som fungerar mindre bra för dig, även om det inte finns några vetenskapliga belägg för att en särskild kost påverkar endometriosen i positiv bemärkelse.

När vi är fysiskt aktiva frisätts endorfiner som lindrar smärta. Det kan räcka med en kort och långsam promenad för att kroppens eget smärtsystem ska aktiveras och ge lindring. Om du har mycket ont av din endometrios kan få hjälp av en fysioterapeut för att komma i gång.

När och var ska jag söka vård?

Du bör ta kontakt med din vårdcentral eller med en gynekologisk mottagning för att bli undersökt om du känner igen dig i ett eller flera av följande symptom:

  • Du har så ont när du har mens att det påverkar ditt vardagliga liv så mycket att du till exempel inte kan gå i skolan eller arbeta även om du tar receptfria smärtlindrande läkemedel.
  • Du har andra symptom som skulle kunna bero på endometrios

Vi hjälper dig

Visar 109 mottagningar: