Grå starr, eller katarakt som är den medicinska benämningen, innebär att ögats lins har blivit grumlig. Grumligheten gör att ljus inte längre kan passera lika lätt till näthinnan, och synen blir då sämre. Linsen kan bli grumlig på grund av starkt solljus under lång tid, tidigare ögonskada, andra sjukdomar/ögonsjukdomar och vissa läkemedel. Sjukdomen förekommer oftast i högre åldrar, även om det kan uppkomma också hos yngre. För personer över 80 år är det fler än 70% som får grå starr.
I tidigt skede av grå starr kan man få besvär med bländning och dimmig syn. De flesta upplever synförsämringen som gradvis och långsam. Oftast finns grå starr i båda ögonen.
En bra tumregel är att låta operera sin grå starr när man besväras av gradvis försämring av synen eller avstår från att göra saker som man annars skulle gjort.
Det finns inga mediciner som hjälper mot grå starr och en gråstarroperation är den enda behandlingsmetoden. Under lokalbedövning byts ögats grumliga lins ut mot en ny konstgjord lins som placeras i dess ställe. Grå starr botas helt med en gråstarrsoperation och kan alltså inte komma tillbaka. Hur bra synen blir efter operationen beror oftast på hornhinnans, näthinnans och synnervens tillstånd.
Operationen tar i genomsnitt 15 minuter och du kan gå hem samma dag.
Bra att veta inför din gråstarroperation
I vår broschyr har vi samlat information du behöver inför din operation.
Medfinansiering av premiumlins
Du kan i samband med din gråstarroperation välja att få en så kallad premiumlins. En premiumlins ger bra synskärpa på både långt och nära håll. De som väljer en premiumlins klarar de flesta av aktiviteterna i vardagen helt utan glasögon eller kontaktlinser. För mer synkrävande uppgifter, som att jobba vid en datorskärm eller läsa finstilt under en längre period, kan du behöva lite extra hjälp med glasögon.
Du betalar mellanskillnaden mellan en standardlins, som bekostas av regionen, och premiumlinsen.
De regioner som idag tillhandahåller denna möjlighet är Stockholm, Skåne och Jönköping. Tillhör du en annan region, kan du via det fria vårdvalet åka till någon av våra kliniker i de aktuella regionerna.
Så går en gråstarroperation till
Under operationen, som tar ca 10-15 minuter, är du vaken. Ögat lokalbedövas med ögondroppar och du känner ingen smärta under operationen. Med hjälp av ett operationsmikroskop och speciella ultraljudskirurgiska instrument gör läkaren ett litet snitt, tar bort den grumliga linsen från ögat och ersätter den med en ny lins av plast.
Efter operationen får du vila en stund på mottagningen och kan därefter åka hem. Direkt efter operationen är det vanligt att man upplever dimsyn eller dubbelseende. Ibland ser man svarta prickar som rör sig. Man är ofta ljuskänslig och kan uppfatta färger starkare. Du behandlar ögonen med de ögondroppar som läkaren föreskrivit. Om du har opererat båda ögonen är det viktigt att ha en separat flaska till varje öga. I övrigt kan du leva som vanligt. Läsning och TV-tittande försämrar inte läkningen.
Dagarna efter operationen upplevas olika. De flesta upplever en skavkänsla efter operation. Man kan vara ljuskänslig och uppleva att ögonen tåras. Det är normalt och kommer att försvinna och synen blir successivt bättre under de första dagarna.

Finns det några risker med en gråstarroperation?
Komplikationer i samband med gråstarroperation är ovanliga.
Alla kirurgiska ingrepp innebär givetvis en viss risk för komplikationer. Men tekniken att operera grå starr är så väl utvecklad att man, utan att överdriva, kan säga att riskerna är ytterst små.
Hur bra man kan se efteråt beror oftast på hornhinnans, näthinnans och synnervens tillstånd. Om linsen är mycket grumlig kan det vara svårt att bedöma näthinnan och synnerven då dessa sitter bakom linsen.
Exakt hur bra synen blir efter operationen beror på ögats egna förutsättningar gällande hornhinna, gula fläcken, synnerven mm. Resultatet kan även påverkas av eventuella komplikationer under eller efter operationen samt av valet av linstyp.
Efter några månader kan dimsyn ibland återkomma. En vanlig orsak är s.k. efterstarr vilket enkelt och smärtfritt kan tas bort med hjälp av laser.
Att tänka på de närmaste två veckorna efter operationen
- Inte gnugga eller trycka på ögonen
- Inte bada bastu eller bada i bassäng, sjö eller hav
- Inte använda smink och välja milda produkter för annan ansiktsvård
Pris för offentligt finansierad vård
I Sverige gäller fritt vårdval för gråstarroperationer, vilket innebär att du kan operera dig hos oss mot vanlig patientavgift. Besök våra mottagningssidor för att se vilka kostnader som gäller i din region.
Medfinansiering av premiumlinser för att minska behovet av glasögon
Om du kommer som gråstarrpatient inom den offentliga vården, har du möjlighet till medfinansiering av en premiumlins i samband med din gråstarroperation. Premiumlinsen gör att du kan slippa glasögon efter din operation. Regionen står för operationskostnaden och du står för mellanskillnaden för premiumlinsen. Du behöver alltså inte vara skriven i något av dessa regioner utan har möjlighet att utnyttja det fria vårdvalet. Läs mer om detta i Vanliga frågor & svar längre ner på sidan.
Pris
Från 9 800 till 18 800 kr/öga beroende på lins och synfel
Pris för privat finansierad gråstarroperation
Som alternativ till en landstingsfinansierad gråstarroperation erbjuder vi även möjlighet att själv bekosta sin operation. En gråstarroperation kan ingå i skyddet för privata sjukvårdsförsäkringar, kontrollera vad som gäller med ditt försäkringsbolag.
Pris
Från 13 900 kr/öga
21 250 kr/öga med lins som korrigerar brytningsfel
29 500 kr/öga med lins som korrigerar samtliga synfel
I priset för privata gråstarroperationer ingår förundersökning, operation, alla nödvändiga mediciner och återbesök. Förundersökning som inte leder till en operation kostar 800 kr.
Vanliga frågor
Här hittar du svar på vanliga frågor om Gråstarroperation och tankar kring den.