Capio
Capio
Capio

Mortons neurom

Mortons neurom är en förtjockning av nervvävnad som drabbar känselnerv i framfoten och kan ge dig smärta och ibland även känselbortfall i tårna. Skor med bredare läst och pelottinlägg kan minska besvären.

Vad är Mortons neurom?

Mortons neurom är en förtjockning av nervvävnad som uppstår på känselnerven vid basen av 2:a och 3:e tån eller 3:e och 4:e tån. Varför nerven blir förtjockad vet man inte.

Symptom

Smärta, ofta med utstrålning i tårna, som är mest uttalad när du har skor på sig men förekommer också barfota. Ibland får du även känselbortfall ut i tårna.

När och var ska jag söka vård?

Sök i första hand din husläkare på vårdcentralen eller företagshälsovård. Man börjar alltid med behandling utan operation. Om besvären ökar görs en röntgenundersökning och i undantagsfall MR - magnetkameraundersökning. Det är relativt vanligt med asymtomatiska nervknutor som inte gör ont i foten men ändå syns på MR. I dessa fall är det onödigt med operation.

Om du vill diskutera kirurgiska möjligheter skickas remiss till ortoped/fotkirurg.

Vad kan jag göra själv?

Innan man funderar på operation bör du ha provat skor med bredare läst. Även pelottinlägg som lyfter främre fotvalvet och sprider ledhuvudena kan minska besvären.

Främre pelott kan du köpa utan remiss på ortopedtekniska firmor, rehabbutiker och vanliga skoaffärer.

Ibland provas också kortisoninjektion.

Operation

Vid operation tar man bort den ömmande nervknutan, oftast går man in i fotsulan.

Eftersom man tar bort en bit av nerven försvinner känseln mellan de två tårna efter operationen. Det är dock inget som påverkar balans, styrka, gångförmåga eller annan funktion i foten.

Risker
Den vanligaste komplikationen är infektion, denna är oftast ytlig och kräver endast sårvård och endast ibland antibiotika.

Blodpropp är ovanligt och motverkas med rörelseträning och högläge.

Sjukskrivning och rehabilitering 

Sjukskrivningens längd varierar beroende på vilket slags arbete du har men ofta behövs ca en till två veckors vila. Tungt stående/gående arbete kan kräva ca fyra till sex veckors sjukskrivning.

Någon sjukgymnastik behövs som regel inte efter denna operation. Foten brukar återhämta sig helt ca en till sex månader efter operation. 

Vi hjälper dig